Bygg ut svensk kärnkraft!

Bloggarna Erik Laksso och KAS har bloggat om frågan. Det handlar om utbyggnad av kärnkraften. Enligt Sveriges radio Ekot [1] vill den svenska basindustrin – skogen och malmen – bygga ut kärnkraften för mellan 70 till 100 miljarder kronor. Resultatet skulle bli två kärnkraftverk (Oklart hur många reaktorer) på en effekt på 25 till 30 TW per år. I Jämförelse producerar vi idag totalt i Sverige 155 terrawattimmar per år [2] och de två kärnkraftsreaktorerna i Barsebäck kunde teoretiskt sätt producera 10,7 TW [3] året om. (Sedan var de inte igång året om)

Enligt artikeln i Sverige Radio skulle vi ha stort motstånd mot kärnkraften, men de senaste undersökningarna visar att så inte är fallet. Enligt SOM-institutet (Samhälle, Opinion, Massmedia) vid Göteborgs universitet ville 50 procent av svenska folket i våras fortsätta använda kärnkraften på lång sikt. 17 procent av svenska folket ville även bygga ut kärnkraften enligt undersökningen. Bara 24 procent av svenskarna vill avskaffa kärnkraften när reaktorerna tjänat ut och endast 9 procent vill stänga ner kärnkraften nu. [4] Enligt professorn i statsvetenskap Sören Holmberg så gick bl.a. Socialdemokraterna mot sin egna väljare då majoriteten av dem som röstade på Socialdemokraterna var för kärnkraften.

Det senaste undersökningen från Synovate-Temo säger siffrorna att 81 procent av svenska folket vill behålla kärnkraften eller bygga ut. 37 procent vill bygga ut och 44 procent vill behålla kärnkraften men inte bygga ut. 15 procent anser att vi skall avveckla kärnkraften. Intressant är också att tre av fyra svenskar ger de svenska kärnkraftverken högt betyg när det gäller säkerheten. [5]

Som jag ser det så borde inte endast bara basindustrin få bygga ut kärnkraften, utan också statliga vattenfall. Eller så bygger man kärnkraftverk tillsammans med resterande kraftindustrin, alltså delat ägande i kärnkraftsanläggningar. I ett program från Vetenskapsmagasinet på Sveriges Television [6] (Se det här) den 8 november presenterade man vad som är på gång i världen. Första exemplet var Olkiluoto kärnkraftverk i Finland där man är igång på att bygga en tredje reaktorer. (Olkiluoto 3) De två existerande reaktorerna är, liksom de svenska kärnkraftverken (exlu. tre av Ringhals fyra reaktorer), kokvattenreaktor. [7] Olkiluotos nya reaktor kommer vara tredje generationens kärnkraftsreaktor och kommer ge upp till 1600 MW [8] till det finska elnätet, det är mer än dubbelt så mycket som de två svenska reaktorerna i Barsebäck gav tillsammans när de var i drift.

Därefter bar det iväg till ett forskarmöte i Frankrike (Där 75 % av elen framställs från kärnkraften [9]), Nimes, där man gick in på att ett antal förbud mot forskning på kärnkraft har avskaffats, där ibland Sverige. (Den så kallade “tankeförbudsparagrafen”) Där intervjuade man forskaren Jan Wallenius som menade att fram till 2030 kommer vi att ha 200 nya kärnkraftreaktorer runt om i världen och att dessa kommer placeras i främst Indien, USA och Kina. Idag har vi 442 kärnkraftsreaktorer så ökningen kommer att bli avsevärd. Programmet själv kom fram till att 250 kärnkraftsreaktorer skulle bli färdiga 2030 och tittade man ännu längre fram i tiden så skulle det 2050 stå klart 1000 nya kärnkraftsreaktorer. Kärnkraften hör framtiden till.

Fotnoter:
[1] Sveriges Radio Ekot, ”Basindustrin vill satsa på ny kärnkraft”, 061124.
[2] Siffrorna avser 2004. OECD Factbook 2006 – Economic, Environmental and Social Statistics – Electricity generation.
[3] Enligt Statens kärnkraftsinspektion hade Barsebäck I och II en effekt tillsammans på 1230 MW/h. 615 (MW) + 615 (MW) = 1230 (MW/h), 1230 (MW/h) * 24 (timmar) = 29 520 (MW), 29 520 (MW) * 365 (dagar) = 10 774 800 (MW) = 10, 7 TW.
[4] Svenska Dagbladet, ” Stödet för kärnkraften ökar”, 060416.
[5] Synovate-Temo, ”Kärnkraftsopinionen november 2006” (T-113433), 061121.
[6] Sveriges Television – Vetenskapsmagasinet, ”Den nya atomåldern – del 1: Renare, säkrare billigare…?”, 061108.
[7] Finländska tillskyndighetsmyndigheten Strålsäkerhetscentralen (STUK).
[8] Finländska tillskyndighetsmyndigheten Strålsäkerhetscentralen (STUK).
[9] Sveriges Television – Vetenskapsmagasinet, ”Den nya atomåldern – del 1: Renare, säkrare billigare…?”, 061108.

3 comments

 1. Martin.
  Snygg ny blogg du lagt dig till med. Ska bli intressant att fortsätta följa dig här.
  Något litet detaljproblem med länkarna till fotnoterna dock?
  När det gäller ämnet för postningen så är vi helt överens.
  M.v.H
  Erik.

 2. Tack! Har haft adressen Tunström.se ett tag nu(2005), men inte orkat bygga på den eftersom Internet Explorer 6 inte klarat ö i domänen. Men efter jag laddade ner Internet Explorer 7, och såg att det funkade med ö i adressen, så började jag med att kasta upp en blogg igår. Ska fixa problemet med fotnoter sedan… Än så länge kommer jag använda S-info primärt, men någon gång i framtiden kanske detta blir min blogghemsida.

  Tänker i alla fall skapa en egen wiki här över borgerligheten, dess organisationer mm. när jag fått det installerat:)

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.