Snäv könsfördelning även på andra ställen


Maud Olofsson vid sitt besök i Helsingborg under valrörelsen.

Svenska Dagbladet (SvD) skriver idag om den snäva könsfördelningen när det gäller utnämningen av statliga chefsjobb. Enligt tidningen så har andelen kvinnor ”sjunkit bland de nyutnämnda cheferna. 4 av de 14 som hade utnämnts fram till mitten av juni är kvinnor, vilket motsvarar 28 procent”, alltså samma låga siffror som regeringen Persson hade 2000. Men den snäva könsfördelningen avspeglar sig också inom regeringen när det gäller de tunga stadsrådsplatserna – och då tänker jag närmast på statsministerposten, finansministerposten, utrikesministerposten och justitieministärnposten – där är endast en av posterna har en kvinna.

Studerar man sedan utskotten i riksdagen kan vi se att samma sak gör sig gällande även här. De platser där majoriteten har placerat en ordförande så är de männen som har de tyngsta platserna, dvs. Finans-, skatte- och utrikesutskotten. Kommer det att sluta med att Centerordförande, tillika näringslivsminister, Maud Olofsson griper in och ser till så att det blir någorlunda så där jämn könsfördelning?

Helsingborgs kommun är det betydligt allvarliga, där är könsfördelningen som sådan att endast en kvinna i de politiska nämnderna och bolagstyrelsena är ordförande, nämligen nya konsterhuset. Det är majoriteten som beslutat så, femklövern. Vi får i alla fall hoppas att samhället fortsätter skrida framåt där kompetens kommer vara det vägledande när det tillsättandet av personer vid olika arbetsuppgifter, bevisligen är det inte så nu.

2 comments

  1. Förlåt, såg dina kommentarer på min mail. Har lite problem med wordpress och raderat denna artikeln några gånger, det är därför det sett ut som jag tagit bort kommentarer. Välkommen till Helsingborg.

    De förtrondevalda i staden som har en blogg är följande:
    http://blogg.lo.se/b2e/blogs/index.php?blog=9 (sosse, byggnadsnämnden och kommunfullmäktige)
    http://www.theresebostrom.se/ (moderat, Kulturnämnden)
    http://blogg.s-info.se/pernilla (sosse, kyrkoSamfälldigheten Ria)

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.