En dag som denna kan man väl bara säga: Äntligen! Äntligen är oppositionen i riksdagen samlad och enad. Nu kan vi fokusera på den politik som skall formuleras och finnas tillgänglig för landets väljare vid valdagen. Visserligen kommer oppositionspartierna ha olika valmanifest, men en gemensam valplattform borde kunna författas som berör det viktigaste samhällsområdena, så som arbete, miljö och välfärd.
Men man skall inte heller glömma bort att det finns områden där det kan bli problematiskt så som arbetsrätten och den framtida energipolitiken. Den sistnämnda frågan är något som inte borde användas som ett slagträ i valrörelsen, utan jag förväntar mig att den frågan skall lösas mellan blocken så att frågan om kärnkrafts framtid hanteras på rätt sätt. I övrigt får jag tipsa om Youtube-intervjun av oppositionsledarna (här ovan) och deras debattartikel på Newsmill.
Läs mer:
Hd, Dn, SvD, Vp:s pressmeddelande
Andra skriver intressant om: Politik, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, oppositionen, valet 2010, val
Frågan är – paradoxalt nog – om inte oppositionens enande kommer att försvaga den. Ulf Bjereld har på sin blogg gjort en förtjänstfull analys i den riktningen, och den springande punkten är att sosseriet efter överenskommelsen kan förlora en massa marginalväljare som inte gillar Miljöpartiet eller inte gillar Vänsterpartiet så där överdrivet mycket. Vilka marginalväljare vinner man istället? Kanske inga. Och så länge som Alliansen håller ihop är risken för att Miljöpartiet ska byta block mycket liten.
Om något parti i Sverige kan vinna på att hålla på sin självständighet, så är det väl (s), som idag positionerat sig som ett mittenparti.
Det här är så trevligt!
Nu kan vi alla ta en stor, socialistisk bamsekram!
Men det är klart, Mona sahlin ses ju redan som Sveriges politiks hovnarr, så då kan det ju knappast skada ännu mer att alliera sig med kommunisten Lars Ohly. Ska bli intressant att se vad ett gammalt Lennin-fan kan få för ministerpost här i röda Sverige.
Socialminister gissar jag på Moneyman! Att han skulle få någon tyngre post så som finansminister eller justitieminister är inte att räkna med. Socialdemokraterna utgör än ännu större andel av vänsteroppositionens väljarkår än vad moderaterna är för alliansens väljarkår.