ABF Play – Arbetarrörelsen videoresurs på nätet

Eftersom jag inte särskilt ofta brukar tipsa om andra hemsidor så kunde det vara läge att berätta om en sida som heter ABF Play och som är ABF:s (Arbetarnas Bildningsförbund) videoresurs på nätet. (Läs deras egen artikel om lanseringen här.) På sidan återfinner du ett axplock av de seminarium och föreläsningar som arrangerats inom ramen för ABF:s studieverksamhet. Själv hittade jag en rad intressanta inslag som behandlar främlingsfientlighet, nationalekonomi ur ett vänsterperspektiv, och tankesmedjor. Utbudet kan inte mätas med vad SVT Play har till sitt förfogande, men det nuvarande utbudet på ABF Play kan utgöra en utgångspunkt för uppbyggnaden av en mer omfattande resursbank.

Min förhoppning är att flera delar  av arbetarrörelsen så som SSU, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, LO, Arbetarrörelsens tankesmedja mfl. använder sig av ABF Play. Särskilt intressant hade det varit om Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek (ARAB) valt att publicera det videomaterial som återfinns i deras förvar och som utgör en värdefull skatt för den svenska arbetarrörelsen. Jag har då särskilt de valfilmer som Socialdemokraterna tog fram under 20-, 30-, 40- och 50-talen, och som Statens ljud- och bildarkiv bifogade i sin publikation ”Medier & Politik – Om Arbetarrörelsens mediestrategier under 1900-talet” som DVD-skivor, i åtanke. Men även andra glimtar av den svenska arbetarrörelsen som i huvudsak kan återfinnas på SVT:s satsnings ”Öppet arkiv” i form av debatter och nyheter där rörelsens förgrundsgestalter tar plats.

I senaste numret av ABF:s tidskrift ”Fönstret” menar dessutom ABF:s  Herman Geijer att man har för avsikt att sända live på hemsidan. Detta hade varit särskilt intressant för de tidigare nämnda organisationen. Genom att sända parti- och organisationskongresser på ABF Play kan fler människor ta del av vad som händer på de högsta beslutande organen inom arbetarrörelsen.  Möjligheterna förefaller vara oändliga. Endast ABF:s medlemsorganisationer sätter gränserna. Ämnen ur en rad olika perspektiv kan illustreras av ABF Play om man har tid och lust. Jag har i alla fall för avsikt att verka för att ABF Play börjar användas i min egen SSU-kommun. Särskilt nu när projektorn och ljudanläggningen i SSU-lokalen är uppmonterade.

Andra skriver intressant om: , , , , , , , , , , ,

One comment

 1. Hej!
  Tack för att du tipsar om ABF Play. Vi försöker hela tiden vidareutveckla siten och tackar så mycket för synpunkterna. Att sidan inte ”rymmer” lika mycket som SVT Play eller UR Play beror på att vi har mycket mindre resurser och har funnits kortare tid. Men i framtiden vet man aldrig.

  Vår livesändningar kommer att finnas på http://www.abflive.se. Nu närmast på lördag den 26:e en heldag om Olof Palme. http://www.palmecenter.se/CalendarList/110226Minnesseminarium-Olof-Palme/

  Tack också för synpunkterna.

  Mvh
  Herman Geijer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.