Regeringscitat

Här lägger jag upp citat från de borgerliga partiernas företrädare för mandatperioden 2006 till 2010. I övrigt rekomenderar jag er att titta in på Allianscitat.se och Kd.just.nu.

”Det är egentligen idiotiskt. Företagarna skulle kunna skriva färdiga motioner som jag bara sajnade. Jag skriver ju under på precis allting de tycker.”
– Den centerpartistiska riksdagsledamoten Fredrik Federley om att skriva egna motioner.
Källa: Tidskriften Kollega nr 1 januari 2008.

”Inte alls. Det visar väl att vi inte är rekryterade ur någon elit, som har råd att göra det här.”
– Utrikesminister Carl Bildt (m) på frågan om förtroendet för den borgerliga regeringen påverkats av att två stadsrådkollegor, tidigare handelsminister Maria Borelius och kulturminister Cecilia Stegö Chilò, använt sig av svart arbetskraft. Maria Borelius tjänade under 90-talet, tillsammans med sin man, 16 miljoner kronor.
Källa: Svd.se, Bildt försvarar Borelius, 061011.

”Jag tycker att det som är svenskägt skall få vara kvar i svensk ägo därför vi har lärt oss att huvudkontor på plats i enskilt land påverkar var viktiga centrala funktioner landar. […] Vi har länge i Moderaterna varnat för man inte en politik för företagare och ägande och bara inriktar sig att man i Sverige skall producera en massa prylar då blir vi lätt en dotterbolagsekonomi. Här producerar vi saker i företag som ägs av någon annan som inte bor i Sverige, så tycker jag inte det skall vara.”
– Statsminister Fredrik Reinfeldts (m) kommentar till att den tyska lastbilstillverkaren MAN har lagt ett fientligt bud på den svenska lastbilstillverkaren Scania.
Källa: SVT, Reinfeldts hjärta klappar för Scania, 061207.
Se uttalandet: YouTube – Reinfeldts vilja att företag skall vara svensktägda

”Vilket hottentottland som helst”
– Biståndsminister Gunilla Carlsson (m) vid ett informellt möte med utrikesutskottet om bistånd till u-länder.
Källa: Expressen, “Ministerns groda fick ledamöterna att tappa hakan”, 070622.

“Men det är ju också de femton kommuner där problemen finns.”
– Näringslivsminister Maud Olofsson (c) om att det borgerliga förslaget till sänkning av fastighetsskatten inför valet 2006 helt och hållet går till 15 stockholmskommuner med mycket hög medelinkomst.
Källa: SVT Rapport, 060821.

“Ska vi ha en fri konkurrens måste man få kunna använda också prisnivån som ett sätt att konkurrera om jobben. Så kommer det att bli.”
– Näringslivsminister Maud Olofsson (c) om nödvändigheten av lönekonkurrens.
Källa: Sveriges Radio Ekot, “Olofsson välkomnar lönekonkurrens”, 060822.
Lyssna: Längst ner på denna sida.

”Det är tyvärr så att avtalsrörelsen i våras gav lite för höga löneökningar. Det dämpar sysselsättningsökningarna 2009/10 och då försöker vi göra en åtgärd som gör att både arbetsgivare/arbetstagare lite mer noggrannare med att ta hänsyn till alla dom som är i arbetslöshet när dom sätter lönerna. […] Därför att kostnaderna i en bransch påverkas väldigt mycket av hur avtalen ser ut, vilka villkor man har och vilka löner man sätter och det påverkar arbetslösheten. Så ansvarsfulla fackliga organisationer och ansvarfulla arbetsgivare som sätter rimliga löneökningar.”
Anders Borg (m) förklarar varför man i de branscher där det råder högre arbetslöshet höjer a-kassan för folk.
Källa: SVT 1 Gomorron Sverige, Anders Borg i morgonsoffan, 070920.
Se uttalandet: YouTube – Finansminister Anders Borg om a-kassan och arbetslösheten.

”Län med socialdemokratisk och facklig majoritet i socialförsäkringsnämnderna sammanfaller med kartan över Bidrags-Sverige. Det handlar om Norrbotten, Jämtland, Gävleborg, Västerbotten, Västernorrland, Värmland, Örebro, Blekinge och Dalarna. ”
Helena Rivière (m), riksdagsledamot, i debatt om Socialförsäkringsutskottets betänkande om ”Vissa sjukförsäkrings- och pensionsfrågor, m.m.”
Källa: Riksdagen, 071114.

”Det var valrörelse, kortfattat. Och det fanns en ganska omfattande landsbygdspolitisk diskussion i vårt och andra partier.”
Sven-Gunnar Persson (kd) om varför Kristdemokraterna svängt från att förespråka sänkt bensinskatt, som man gjorde i valrörelsen, till att propagera för en höjning av densamma.
Källa: Politikerbloggen.se, Kd om omsvängningen: “Det var valrörelse”, 071203.

”Jag tror att man i sin iver att lägga fram något som var landsbygds- och glesbygdspositivt, inte såg helheten.”
Anders Wijkman (kd), ordförande för Kristdemokraternas miljögrupp, om varför Kristdemokraterna svängt från att förespråka sänkt bensinskatt, som man gjorde i valrörelsen, till att propagera för en höjning av den samma.
Källa: Politikerbloggen.se, Kd om omsvängningen: “Det var valrörelse”, 071203.

”Tack. Tomas Nordström, du har fått mig upp här…jag skulle respekte…den som tala för ungdomarna. Visst det är sant, jag är väl relativt ung här inne och har studerat i många år och jag kan säga att under hela min tid som student så har jag försökt att faktiskt köpa min lägenhet, jag bor i en hyresrätt och önskar än idag att jag hade kunnat köpa min hyresrätt. Idag sitter jag istället med studieskulder och har betalt hyran till min hyresvärd i alla år. Och hade jag haft en egen bostad så hade jag till minsto ägt den.”
Maria Olsson, kommunfullmäktigeledamot (c) i Helsingborg, i debatten om att låta det kommunala bostadsbolaget få ombilda och sälja ut hyreslägenheter.
Källa: Kommunfullmäktiges inspelning av kommunfullmäktiges sammanträde den 28 februari 2007. (Se ärendepunkt 12. Revidering av ägardirektiv för Helsingborgshem Holding AB 00835/2006:27)

One comment

Comments are closed.