Svar på ”Fastighetsskatten är absurd”

Svar på ”Fastighetsskatten är absurd” (051004) och ”Fastighetsskatt modell USA” (051005) i Helsingborgs Dagblad.
Att pengarna inte skulle gå tillbaka till oss invånare, utan i tomma intet, som Birgitta Carlén och Jan-C Carlén från Båstad gör sken av är rent absurt. Inkomsterna för fastighetskatten motsvarar ungefär statens utgifter för studiebidraget eller rättsväsendet, vilket kommer oss alla till dels, även oss i Region Skåne och i Helsingborg.

Oftast brukar man tala i skräckpropagandan om hur folk, särskilt äldre människor, tvingas flytta från hus och gård pga. fastighetskatten. Men hur är det egentligen? Om vi leker med tanken att en fattigpensionär, som har den lägsta pensionen (7 162 kronor), bor i en villa med ett marknadsvärde på tre miljoner kronor, vilket förstås är extremt ovanligt så betalar denna endast 266 kronor i månaden i fastighetskatt. Vad beror detta då på, jo därför att ingen behöver betala mer än 5 procent av den beskattningsbara hushållsinkomsten. Beräkningen är gjord av ekonomen Stefan Carlé som inkluderar beräkning med avdrag som pensionärer får göra.

Dock ger fastighetsskatten ekonomiska incitament för ensamstående äldre att tänka på om de inte ska sälja sin villa på flera rum och kö för att möjliggöra så att barnfamiljer kan flytta in. Samtidigt får den äldre en stor summa av pengar vid försäljningen som kan användas till semestrar och aktiviteter som man under sitt arbetsföra liv drömt om att få göra på äldre dar.

Sedan ska man inte förringa att huset ”arbetar” åt en när den går upp i värde. För att citera Lars Erik Aldin, som genom fastighetsaffärer blev mångmiljonär, från Stockholm: ”folk gnäller på fastighetskatten och sedan tjänar de miljoner på fastigheter”. Skatten är för övrigt bra ur det perspektivet att det är svårt att flytta utomlands för att slippa skatten, bl.a. förklarade Stefan Lundgren, VD för Studieförbundet Näringsliv & Samhälle, att ”Fastighetsskatten är en bra skatt ur samhällsekonomisk synvinkel” därför att den träffar en ”trögrörlig skattebas”.

Martin Tunström (s)
Ledamot SSU Helsingborg

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.