På S-studenters kongress


© Martin Tunström. Makan Amini på nya upptåg måntro? 

I förra veckan var jag på S-studenternas kongress för att bevittna antagandet av ett nytt politiskt program för organisationen, men också vem som skulle väljas som ordförande. Ordförandeposten gick Kajsa Borgnäs vars tal kan läsas på hennes blogg. Vad jag hörde så var mycket av talet bra, men det är knappast förvånande då vi tillhör samma parti. När det sedan kommer till det politiska programet gillade jag inte en del formuleringar kring kärnkraften:

”I dag subventioneras kärnkraften på så sätt att kraftbolagen inte är ekonomiskt ansvariga för alla konsekvenserna av en eventuell olycka vid produktion eller förvaring. Skulle denna subvention tas bort och marknadspriset på kärnkraftsel spegla miljörisken skulle energiutvinning med hjälp av förnyelsebara energikällor gynnas. Detta skulle också hjälpa marknaden att acceptera en avveckling av kärnkraften, som socialdemokratiska studentförbundet anser är mycket viktig.”

Denna skrivelsen kompletterades med att även beröra uranbrytning trots att det inte förekommer någon form av brytning av uran i Sverige. (!) Dessutom, i konsekvensen namn borde även den s.k. ”effektskatten” på kärnkraft avskaffas. (Vilket motioneras om i riksdagen av de borgerliga, kommer de avskaffa den nu trots skatteintäckerna på flertalet miljarder?) Dessutom borde man ta tillvara den spillvärme som åker rakt ut i havet som skulle försörja tusentals hushåll. Då skulle det bli frågan om lite rättvisa på marknaden.


© Martin Tunström. Leve socialismen, leve friheten. Eller något…

En annan trist grej var att Jocke Sandell, Malmöklubbens ordförande, som nominerats till förbundsstyrelsen som förbundssekreterare inte valdes. Dock fick jag i alla fall träffa en del kamrater både inom S-studenter och inom SSU, t.ex. Makan Amini som här ovan ses hängandes över en dator och måhända planerar nya upptåg? Både Forsmarks ledning och busschaufförer i Göteborg har fått erfara vad Makan kan göra. (Nu senast fick han dock smäll på fingrarna av Metro för Miljonbloggen som skulle samla in pengar till röda korset, dock är saker på gång enligt Makan som ett motsvar) Sedan passade jag på att ta lite bilder på statybyster och arbetarmotiv på Folkets hus i Malmö.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *