Beredskapsmuseet 10 år!

 

 Martin Tunström ©. Hemvärnets musikkår med SMB-hallen bakom. 

Det var mycket trevligt igår när Beredskapsmuseet firade 10 årsjubileum och man invigde den inglasade Maja-kanonen. När min far och jag kom fram till Djuramossa var det fullt med bilar längst vägen så vi fick ställa bilen och gå de sista hundra meterna för att komma fram till museet. När vi väl var fram var det en hel del folk som hade samlats framför museets huvudbyggnader. Musik hördes från hemvärnets musikkår. Ärtsoppa serverades och man sålde överskottsmaterial från andra världskriget. 

Bland de sedvanliga kanonerna fanns en monströs rörlig kanon som jag har för mig man hade lånat in från något museum. En av förklaringarna till att så många människor hade kommit till Beredskapsmuseet, förutom att det är ett populärt ställe att besöka, är att bokklubben Svensk militärhistorisk Bokklubb (SMB), som jag är medlem i, under åren ställt upp bakom museet. Bokklubben har tusentals medlemmar som är intresserade av militärhistoria och är därför ett perfekt kontaktnät för ett litet museum utanför Helsingborg. En miljon kronor har man gått in med för att bygga den s.k. SMB-hallen som skall skydda ett flertal kanoner som museet har i sin ägo, 700 000 kronor har investerats i att skydda ett av Batteri Helsingborgs kanonbunkrar (Maja) mot vädrets makter och vad jag har förstått är museet det enda i Sverige som säljer SMB-böcker på plats. (Annars är man som medlem förvisad att inhandla dem via postorder) Inne i själva huvudbyggnaden hade personalen, med Marie Andrée i spetsen, fullt upp med att serva alla besökare. 

 

 Martin Tunström ©. Johan Andrée ser på när Beredskapsmuseets flagga hissas. 

Klockan 12:00 äntrade museichefen Johan Andrée platsen för var denna skulle hålla sitt tal för invigningen av kanon Majas nya glashall. Johan höll ett bra och slagkraftigt tal och refererade lite bl.a. till den avslutade, och mer eller mindre fredliga, striden med försvarsmakten rörande Bertil Almqvists ”En svensk tiger” som har fallit ut till Beredskapsmuseets fördel, vilket innebär att man nu har möjlighet till en ytterligare inkomstkälla för att se till att man kan fortsätta driva museet. Därefter äntrade även SMB: aren, och överstelöjtnanten, Torbjörn Rimstrand talarplatsen och pekade på att SMB:s insamlingar varit landets största privata insamlingarna sedan tiden runt första världskriget.

 

 Martin Tunström ©. Pansarvärnskanon 37 avfyras.

Sedan var det tid för själva saluten som skulle avfyras från en 37 millimeterskanon från 1922. Om man får tro Helsingborgs Dagblad så konstaterade Johan Andrée ”med ett pojkaktigt skimmer i ögonen” att kanonen ifråga var ”kanonernas kanon” och sa lite skämtsamt (eller?) att dess historiska värde kan ”mätas med Tutancamons guldmask.” Men visst är det häftigt när man får skjuta med riktiga kanoner? Och precis som Helsingborgs Dagblad skrev så började en av bilarna som stod parkerade tjuta när första skottet avlossades. Själv blev jag något överrumplad över ljudet från kanonen och konstaterade kort därefter att glaset på min kamera inte hade gått i sönder. Tur att man inte började skjuta med den inlånade rörliga kanonen…

 

 Martin Tunström ©. Inglasade kanon Maja! 

Dock valde jag och far att vänta med att titta på kanon Majas inglasning då det var så mycket folk. Men det gör inget då vi faktiskt bor 13 kilometer från museet och bestämde oss för att besöka museet nästa helg. I övrigt ett stort grattis till Beredskapsmuseet och Johan och Marie Andrée!

Andra skriver intressant om: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.