Munkhammar om negativ frihet

”På en mils löprunda möter man kanske 30 hundar, majoriteten utan koppel. Någon av dessa kan bli rädd för en som springer och gå till attack (det har hänt). Jag anser bestämt att lagen ska skydda mig från den risken – på allmän plats, självklart inte på privat egendom där ägaren bestämmer. […] Staten bör upprätthålla min s k negativa frihet […]”
– Munkhammar i blogginlägget ”Förbudsliberal?”, 060128.

Vem försvarar då inkräktarens negativa frihet? Ska Munkhammar göra vad han vill på sin egen mark eftersom han inte anser att staten ska upprätthålla lagen på privat mark utan endast på offentlig sådan. (Som med stor sannolikhet säljs ut om nyliberalerna får bestämma?) Kanske kan han göra en liten slav av sin inkräktare? (Som går i strid med liberalismens negativa frihet?)

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.