Fri skolmat!

I en intervju i Sveriges Radio P4 säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Nordström (s) att man från Socialdemokraternas sida i Helsingborg vill ta bort skolmatsavgifterna för gymnasieeleverna. Detta nu när Helsingborgs kommuns ekonomi står sig så starkt, till skillnad från den förra mandatperioden då borgerligheten fick kommunens budget att visa rött.

Självklart möter detta motstånd från Moderaterna som kallar det valfläsk. Som om inte Moderaterna har vallöften för helsingborgarna? Carin Wredström från Moderaterna säger i samma intervju att skolmaten i Helsingborg är bra. Det är precis därför vi Unga Socialdemokrater vill att alla elever ska få möjligheten att äta skolmaten. Idag är det inte så. Vidare påpekar Wredström (m) att en skattefinansiering av skolmaten skulle stå i konflikt med satsningen på det pedagogiska. Det påståendet håller inte menar vi. Genom att alla garanteras ett mål mat inom de timmar som gymnasieeleverna befinner sig i skolan ökar inlärningsförmågan. Ingen mår bra att studera på tom mage! Vi vet också enligt en skolrapport i Västervik att avgifterna påverkar ett visst antal elever som redan har det svårt negativt.

Ökar vi då tillgängligheten till lunch genom att ta bort skolmatsavgiften så äter fler elever lunch, det visar statistik. På så sätt garanterar vi också alla gymnasieelever ett sunt mål mat om dagen och på så sätt stärker vi en bra matkultur. Förutom allt detta gynnar en skattefinansiering av skolmaten socioekonomiska svaga grupper som redan idag har ungdomar som äter i skolan, de grupper som inte har råd med avgifterna och faktiskt alla barnfamiljer i och med alla är med och betalar. Men Wredström (m) kanske instämmer i den kritik hennes moderata kollega Paul Lindquist, kommunalråd i Lidingö, för fram mot gymnasieeleverna som vill ha fri skolmat med resonemanget att de vill ha fri skolmat för att de ska kunna ”spendera mer pengar på” deras ”privata konsumtion”?

Martin Tunström (s)
Press- och mediaansvarig SSU Helsingborg

David Magnusson (s)
Ledamot Unga Socialdemokrater

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte.