Reinfeldt, Wallmark och 250 miljarder

Svar till Hans Wallmark (m) med rubriken ”Sverige behöver politik som gynnar skapande”. (31 maj)
Hans Wallmark (m) undrar vad Socialdemokraterna och signaturen ”Skattebetalaren” har för källa till sina påståenden att Reinfeldt vill sänka skatterna med 250 miljarder kronor. Källan till påståendet är nr ett av tidskriften ”Svenskar i Världen”, årgång 2005. Där säger Reinfeldt att han ”tycker inte att Sverige ska ligga högre än genomsnittet i EU” rörande skattekvotens andel av BNP. Skattekvotens andel av BNP i EU15 är 40 procent och i Sverige ligger den på 50,2 procent. Således vill Reinfeldt och hans mörkblåa moderater skära bort var femte skattekrona, 250 miljarder. Det motsvarar mer än den totala kostnaden för all sjukvård eller mer än den totala kostnaden för alla pensioner.

För denna vision får han stöd av de nya mauderaterna, Centern. I Skattebetalarnas tidskrift ”Sunt Förnuft” i december 2005 säger nämligen Maud Olofsson att ”skattetrycket i Sverige ska sänkas till ett genomsnitt för Europa inom två mandatperioder.” Att Reinfeldt inte rädds för att sänka skatterna kraftigt behöver jag bara citera Hans Wallmarks kollega i Stockholm, Elwe Nilsson, för svar. I boken ”En av oss” av Mats Wiklund säger Nilsson (m) att ”Fredrik tycker säkert att skatten kan sänkas med 155 miljarder.”
 
Martin Tunström (s)
Press- och mediaansvarig SSU Helsingborg

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.