Etnopluralisten Hellsborn?

I ett blogginlägg från den andra januari publicerar Erik Hellsborn – ledamot i Varbergs kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna [1] och riksdagskandidat för Sverigedemokraterna i valet 2006 [2] – en bild på ett cigarettpaket. På cigarettpaket kan man beskåda en familj på tre familjemedlemmar, där man kan urskilja en kvinna med brun hud/mörkt hår, en vit man och ett barn med ljusbrun hy med brunt hår. Under bilden kan man läsa rubriken ”Massinvandring” med bifogat varningsmärke likt våra vanliga cigarettpaket. Men man varnar inte för att cigaretter ger cancer utan man varnar för att ”i kombinationen med integration kan massinvandring utgöra ett allvarligt hot mot världens etniska och kulturella mångfald.” [3]

Detta får en av Hellsborns läsare att reagera. I en kommentar till blogginlägget anklagar läsaren – som utger sig för att vara Sverigedemokrat – Hellsborn för att inte vara ”seriös demokrat” [4] och att Hellsborns ”vilja [att] bevara den etniska mångfalden var ren rasism” [5]. (Citaten är från Hellsborn själv i och med denna stängt ner kommentarfältet och där med gjort det omöjligt att läsa de ursprungliga uttalandena från den anonyma Sverigedemokraten.) Detta får Hellsborn att skriva ett nytt blogginlägg den fjärde januari med rubriken ”Bör jag uteslutas ur SD?”. Där menar Hellsborn att han ”uppfattar” sig ”själv som 80 % kulturnationalist och 20 % ”etnopluralist”” [6]. För de som inte vet vad etnopluralism är så det en rasistisk åskådning som gestaltar sig i att de olika etnisk grupperna och ”raserna” ska leva åtskilda ifrån varandra för att bibehålla ”mångfalden” mellan dessa, eftersom alla ”raser” är unika och värdefulla enligt etnopluralisterna.

Att Sverigedemokrater är öppet motståndare till mångkulturen är inget nytt under solen, men att man öppet och offentligt deklarerar sitt motstånd mot att de olika raserna skall beblandas är inget som hör till vardagen. Oftast brukar sådana uttalanden från Sverigedemokrater komma i dager under andra omständigheter, av dårar eller av ren oförsiktighet.

För mer information om etnopluralismen:
Etnopluralism – om Nationaldemokraterna och framväxten av en ny rasism

Bilder:
För att se bilden Erik Hellsborn hade i sitt inlägg, tryck här.

Fotnoter:
[1] Valmyndigheten.
[2] Ibid.
[3] Erik Hellsborns blogg, ”Varning för massinvandring”, 070102.
[4] Erik Hellsborns blogg, ”Bör jag uteslutas ur SD?”, 070104.
[5] Ibid.
[6] Erik Hellsborns blogg, ”Bör jag uteslutas ur SD?”, 070104.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.