Orimliga lönehöjningar

Det har kommit till vår kännedom, genom en artikel i Helsingborgs Dagblad, att kommunalrådslönerna återigen skall höjas. Från att tidigare ha höjts med närmare 10 000 kronor, från 39 700 kr till 49 200 kr i månaden, skall dessa höjas med ytterligare 2000 kronor. Det blir nämligen konsekvensen av det beslut den borgerliga femklövern tog i kommunfullmäktige i november månad förra året som innebär att kommunalrådslönerna skall följa riksdagsledamöternas löner. Kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (m) ser inga problem i att lönerna återigen skall höjas, utan anser att något annat borde vara orimligt.

Vi menar snarare att Peter Danielssons, och femklöverns, politik är orimlig. För samtidigt som man höjer lönerna för kommunalråden kraftigt tar man bort den avgiftsfria lunchen i gymnasiet, minskar antalet sommarjobb, höjer avgiften till den kommunala musikskolan, tänker höja hyrorna i Helsingborgshem och ombilda/sälja ut lägenheter (till bokfört värde) som har lägre hyror än nybyggda. Snacka om högerpolitik. Sedan kan man ställa sig frågan till om kommunalråden förtjänar den lön de kommer få? Vi anser inte det, och vi menar samtidigt att ansvarsområdena för riksdagsmän och kommunalråd skiljer sig åt. Man det är lätt att förstå varför Danielsson vill höja lönerna, han uppbär ju själv en kommunalrådslön. Intresset ljuger aldrig.

Natasa Mirosavic (s)
Ordförande SSU Helsingborg

Martin Tunström (s)
Ledamot SSU Helsingborg

[Publicerad i Helsingborgs Dagblad]

One comment

  1. Hej! Jag är 17 år och förra hösten så praoade jag hos vårt folkkära kommunalråd Birgitta Södertun (fp). Jag följde med henne i hennes arbete hela v. 45 (eller om det var v. 46). Hur som helst så var detta iallafall just den vecka då femklövern offentliggjorde att de skulle höja sina arvoden med 11.000 kronor. Jag kan erkänna att det lät mycket i mina öron, men efter en hård vecka med uppemot 14 timmars arbetsdag (och då tog man även med sig jobbet hem som kommunalråd), så förstod jag att detta var helt rimliga löner. Och när man sedan jämför med rikssnittet och inser att Helsingborg fortfarande ligger under det, trots att höjning gjorts så blir en ytterligare höjning otroligt logisk. Det är välförtjänta pengar.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.