SSUare hotade på första maj


© Martin Tunström. Personer från Helsingborgskampanjen omhändertagna.

I gratistidningen ”Xtra! Helsingborg” kan man idag läsa om hur bl.a. min SSU ordförande blivit hotad på ett lunarstormkonto. Kontot i fråga, som skapades på första maj, är nedplockat, men jag sparade dess innehåll i ett worddokument och en bild på presentationen finns också i artikeln från ”Xtra! Helsingborg”. Kontoinnehavaren säger sig vara en flicka på 17 år och har, som det ser ut, lagt upp texten i ”Helsingborgskampanjens” namn. Min gissning är att någon i Helsingborgskampanjen registrerat kontot med ett falskt ip-nr. Eller så är man helt enkelt så fega att man låter en 17 årig tjej stå bakom hotet. Hotet lyder så här: (Med namn borttaget)

”Helsingborgskampanjen är en unik samlingspunkt för unga svenskar i Helsingborg som vill åstadkomma en politisk förändring. […] En förändring kommer inte av sig själv och Helsingborg är i desperat behov av en radikal förändring. Våld brukar lösa en hel del. […] Alla 3 är unga sosse politiker i Helsingborg. Men vi kan tillsammans stoppa dem. Både med våld eller inte det är tillfället som styr.”

Första gången jag kom i kontakt med Helsingborgskampanjen var när jag på ett seminarium anordnat av Svenska Kommittén Mot Antisemitism (SKMA) fick se ett av de tusentals klistermärken som nätverket hade placerat upp runt om i Helsingborg. Det var personal från tidskriften Expo som hade lyckats få ner klistermärket utan att klistermärket ifråga hade gått i sönder och jag vill minnas att klistermärket hamnade i historikern Helene Lööws händer och därmed i dennes omfattande arkiv över högerextremistiska organisationer.

Anledningen till hotet är nog att medlemmar i SSU Helsingborg bevittnade polisens omhändertagande av personer från Helsingborgskampanjen som var på väg upp till Furutorpsparken där Ung vänster och Vänsterpartiet hade avslutat sin första maj-demonstration i Helsingborg genom att hålla tal och spela musik. Jag var själv på plats då jag såg högerextremisterna gå förbi Folkets hus i Helsingborg efter det att Ung Vänster och Vänsterpartiet hade demonstrerat förbi. Med min digitala systemkamera kunde jag därför ta en del bilder på högerextremisterna som jag kunde räkna till 16 stycken. Bland de 16 stycken högerextremisterna fanns NDU Helsingborgs och NDU Syds f.d. ordförande som också ställde upp Europaparlamentsvalet 2004 för Nationaldemokraterna. Även två andra personer (brödrar) kunde jag känna igen.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.