Förnyare i alla partier

Avskyr ord som ”ny”, ”gammal”, ”modern”, ”bakåtsträvare” och ”förnyare” i politiska debatter, detta då det inte skall spela roll om saker och ting är nya. Det som spelar roll är om saker och ting är bra eller dåligt. Nya saker behöver nödvändigtvis inte vara bra, och alla äldre saker behöver inte vara sämre. Utveckling och förändring. Ur ett intellektuellt perspektiv borde man säga nej till ”tidsargumentet”.

Oftast brukar det också bli så fel när man använder ”tidsargumentet”, ta tex. LAS och kärnkraften:

Kärnkraften, oavsett vad man tycker om den, är en av våra mest moderna energikällor, betydligt modernare än vatten och vindkraft. (Se exempel på detta i SSU debattartikel som går i polemik med Sören Wibe)

De som pläderar för LAS avskaffande pläderar inte för något nytt, utan för en återgång till tiden innan LAS, det är inte nytt, det är 1960.

Förnyare i alla partier (Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet whatever), ni är inte förnyare när det väl kommer till kritan, ni använder bara ordet för att legitimera er politik inom respektive parti på ett felaktigt sätt.

Läs Analys & kritiks artikel om prefixet ”ny”

Andra skriver intressant om: , , ,

4 comments

  1. Martin, jag håller helt och hållet med dig, tro det eller ej. Den som inte lever i ständigt prövande och omprövande och vilja att förändras och förnyas stangerar medan den som talar om sin egen förnyelse kanske är mer upptagen med sin egen agenda. Jag vet att jag uppfattas som en sådan som står att finna i din text, det är beklagligt eftersom det är en missuppfattning, en förutfattad mening baserad på okunskap kan jag tycka, men jag bryr mig inte så mycket om det för vi är ointressanta som personer. Det är idén som är det viktiga och jag tycker det är bra om vi diskuterar idén och utvecklingen av idén så mycket som möjligt, om det då gör mig till det ena eller det andra struntar jag i. Bra inlägg Martin.

  2. Tack Erik, hade ingen speciell person i åtanke, läste blogginlägget av Roger Jönsson och tänkte tillbaka till de inslag på TV som handlade om Moderaternas stämma, men även del ordval som en del socialdemokrater närma mig användt sig av.

  3. Även fast jag inte är världens största anhängare av kärnkraften så tycker jag att det bara är bra om debatten hålls levande. Det värsta som kan hända för arbetarrörelsen är att vissa försöker bestämma en linje som inte kan omprövas. Hålls debatten levande får vi även en bättre utveckling (och bättre debattunderlag för att fatta beslut), detta gäller givetvis inte enbart kärnkraften, utan alla frågor.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.