Arbete, inte vårdnadsbidrag

Regeringen har för avsikt att införa ett vårdnadsbidrag. För mig är det obegripligt att en regering som säger sig ha vunnit val på arbetslinjen vill verka för att fler stannar hemma, och då särskilt kvinnor, och därtill får betalt för detta. Vårdnadsbidraget medger förvisso förvärvsarbete under den tid man erhåller vårdnadsbidrag, men problematiken kvarstår fortfarande när en betydande grupp av människor – som också är det uttalade syftet enligt det av regeringen utskickade pressmeddelandet om införandet av vårdnadsbidraget – stannar hemma och därmed uteblir med sin medverkan i arbetslivet.

Detta i sin tur innebär en negativ inverkan på den kommunala ekonomin, då kommunen förlorar skatteintäkter samtidigt som man betalar ut bidrag för att folk skall vara hemma. Vid en socialdemokratisk valseger borde vårdnadsbidraget stå högst upp på den lista över ”reformer” från den borgerliga regeringen som omgående skall avskaffas.

Martin Tunström
SSU Helsingborg

[Publicerad i Xtra! Helsingborg, 071129 och Frihet, #06 2007]

Andra skriver intressant om: , , , , , , , , , , , ,

3 comments

  1. Hej Martin!

    Javisst går det stick i stäv med deras valmanifest. Men så blir det väl när konservativa och liberaler ska försöka regera ihop. De går ju egentligen lika bra ihop som hund och katt och deras politiska idéer går inte ihop på mer än det sätt att de avskyr röd politik.

  2. Vårdnadsbidraget är ingen höjdare precis. Idag är det vad jag förstår är det upp till varje kommun om man vill införa vårdsnadsbidraget eller ej.
    Men vad har socialdemokraterna och dess allierade gjort för arbetslinjen de senaste åren, egentligen?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *