Legitimeras och formuleras genom demokratin

Svar till Christopher Hellström (muf), Helsingborg, med rubriken ”Skatt är statens sätt att ”råna”, 04/11.
Visst är det så att äganderätten är en relation mellan individ och egendom som Hellström säger, men äganderätten måste också legitimeras och formuleras. Den legitimheten måste förankras hos majoriteten av det stora folkflertalet. Därför har vi det demokratiska systemet där folkets valda representanter i beslutande församlingar införa lagar och skatter som definierar äganderätten. Därför är äganderätten ett kontrakt mellan å ena sidan staten och å andra sidan folket. På Hellström låter det som om äganderätten bara finns där utan att peka på någon källa, detta är lika galet som att påstå som att äganderätten är av gud given.

Folkets vilja kan endast göra sig till tolks genom det demokratiska systemet, det innebär att man i egenskap av demokrat också måste acceptera utgången för valresultatet.  Jag som Socialdemokrat må inte gilla den politik som det Moderata samlingspartiet bedriver i egenskap av statsbärande parti, men jag ger dem rätt att bedriva den politiken då jag är demokrat. Jag har gett mitt medgivande till att man tar upp skatt och stiftar lagar, därför är det inte tvång eller stöld.

Hellström talar också om att mitt system som praktiserar runt i om i de västerländska demokratierna innebär grava konsekvenser för oss människor. Det är nog få som håller med Hellström. Jag tror inte heller stor andel av vår befolkning som vill rösta fram ett alternativ i svensk politik som gör dem själv till slavar.

Konsekvensen av Hellströms logik är avsaknaden av en stat, i och med en är i behov av skatt för att finansiera sina åtagande, även en nattväktarstat. Men det innebär att ingen upprätthåller äganderätten. Ett sådant samhälle kommer att se konkurrerande vaktstyrkor, militärer och domstolar som kommer arbete efter sina upphovsmän vilja. Där kommer verkligen folk plundras.

Martin Tunström (s)
Ledamot SSU Helsingborg

Läs relaterad artikel:
Äganderätten är ett kontrakt

Andra skriver intressant om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.