Näringslivet och kärnkraften

För tillfället läser jag Claes Arvidssons “Olof Palme – med verkligheten som fiende” (Timbro) och finner liksom vid läsningen av Elmbrants bok om samma person att författarens egen politiska åskådning gör sig till tolks. Likväl är den läsvärd. Särskilt då jag noterar att Arvidsson lyfter upp ett uttalande i Sture Eskilssons bok “Från folkhem till nytt klassamhälle – Ett högerspöke berättar“ (Fischer & Co, 2005) som jag själv noterade när jag själv läste Eskilssons bok, nämligen att näringslivet (se SAF) satsade mer vid 1976 års valrörelse på att få bort regeringen Palme än att ha kvar en ”kärnkraftsvänlig regering” (för att använda Arvidssons ord):

“Men Nicolin prioriterade möjligheten att byta regering och lät Fälldin hållas ganska ostörd i valrörelsen. Det var ju till honom hoppet stod. På samma sätt resonerade folkpartiet och moderaterna.” (Eskilsson 2005, sid: 180)

Andra skriver intressant om: , , , , , , ,

5 comments

 1. Är det någon som vet om de blodfärgade sjöng följande vers ur Internationalen den 1 Maj?

  Båd’ stat och lagar oss förtrycka,
  vi under skatter digna ner.
  Den rike inga plikter trycka,
  den arme ingen rätt man ger.

 2. Nej, mig veterligen sjunger inte Socialdemokraterna den delen. Enligt Xtra! Helsingborg var SSU de enda i tåget som gjorde något väsende av sig.

  När sedan det kommer till den av dig citerade stycket av internationalen skall man betänka att vid författandet av denna text så gick i huvudsak skatten till militären, kungahuset, administration och infrastrukturprojekt. När sedan arbetarrörelsen införde den sociala demokratin så blev det självklart så att skatterna såg som något positivt.

 3. ”Båd’ stat och lagar oss förtrycka”

  Den här meningen tycker jag är aktuell fortfarande, åtminstone när man är Sverigedemokrat. Det folket i gamla dagar fick utstå ifrån överhögheten tycks gå igen i dagens Sverige, bara det att idag är det dom fd förtryckta som förtrycker tillsammans med sina forna fiender.

  /Jorma

 4. Knappast jämförbart. Staten förhindrar inte dig från att föra fram din åsikt, organisera möten osv. Men du får gärna presentera vilka lagar som förtrycker sverigedemokrater och på vilket sätt STATEN (läs staten, inte riksdagspolitikerna) förtrycker sverigedemokraterna..

 5. Eftersom Jorma var oförmögen att presentera bevis på vilka lagar som förtrycker sverigedemokraterna, men även hur staten skulle förtrycka, och endast kommer med utsvävningar som inte har med själva ämnet vi debatterar så väljer jag inte att publicera kommentaren. (När något konkret från Jormas sida presenteras så kommer den kommentaren publiceras) Där till har inte denna debatt med blogginlägget att göra… (Det handlar om näringslivet och Fälldin, men det är svårt att få en SD-anhängare att prata om de ”andra sakerna” i svensk politik)

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.