Sverigedemokraterna och media anno 1991


Från Sd-kuriren 13, maj 1991.

politikerbloggen skriver journalisten Daniel Alsén i en krönika att ”Sverigedemokraterna var dåligt förberedda för att ta emot journalister när man inledde sitt riksårsmöte i Karlstad. Partiet har ingen tradition av öppenhet.” Läser man SverigeKuriren nr 13 årgång 1991 så var inte förhållandet mellan media och Sverigedemokraterna de bästa. På numrets framsida manifesterar man media i form av ett Draculahuvud och med rubriken ”Massmedia – vår tids dracula…” I den relaterade artikeln, med samma rubrik, kan man se hur det svenska folket avbildad som en kvinna strax skall bli biten av media som återigen skildras som dracula. (se bilden här ovan) I artikeln skriver skribenten ”C Douglas” att media ”manipulerar yttrandefriheten och urholkar demokratin genom att belägga kritiska röster med munkavle” [1] och att man fungerar som ”indoktrineringsinstrument och den svenska kulturens dödgrävare”. [2]

Sedan skräder Douglas inte orden när han förklarar att ”lik senfödda ättlingar av släkten dracula , försöker svensk media i lönndom, medelst t.ex. ensidig och propagandistiskt vinklade TV-program, styrda nyhetssnuttar och osakliga artiklar, att söva ned, förgifta och suga kraften ur all opinion mot massinvandringen.” [3] Intressant nog stoltserar man  i samma tidning med att media rapporterat om eller släppt in insändare från en del av de nybildade lokalavdelningarna som bildats under november och december det året. I notisen för Växjöavdelningen skriver man att ”Mats Johansson valdes till talesman” [4] och att denna ”har flera gånger fått in fina insändare om partiet i lokalpressen”. [5] För Karlskogavdelningens del har Karlskoga tidning ”redan uppmärksammat och gjort intervjuer med SD-folk vid ett flertal tillfällen.” [6]

Överhuvudtaget har Sverigedemokraternas relation till media aldrig varit så god. Även till dags dato kan man hitta exempel. Här i Helsingborg har Björn Söder (sd) och Kaarina Andersson (sd) försökt få kommunfullmäktige att sluta annonsera om sina möten i stadens största dagstidning, Helsingborgs Dagblad. [7] I talarstolen menade Andersson att   ”många gånger så rapporterar dom inte någonting om Sverigedemokraterna. Så det är inte konstigt att vi kanske har ett horn vid sidan av dom.” [8] (För att lyssna på uttalandet ladda ner ljudfilen som jag har bifogat längst ner i denna artikeln) Några månader tidigare hade Söder på sin blogg, under rubriken ”Vilken skit, Helsingborgs Dagblad!”, skrivit att HD är tidning som kan liknas vid Pravda. [9]

[1] SverigeKuriren, Massmedia – vår tids ”dracula”, nr 13, maj 1991.
[2] Ibid.
[3] Ibid.
[4] SverigeKuriren, Under november och december etablerades SD i sju nya kommuner, nr 13, maj 1991.
[5] Ibid.
[6] Ibid.
[7] Dagordning/föredragningslista för kommunfullmäktiges sammanträde onsdagen den 22 november 2006, kl: 18:00.
[8] Ibid.
[9] Björn Söders blogg, Vilken skit, Helsingborgs Dagblad!, 060912.

Andra skriver intressant om: , , , , , , , , ,

3 comments

 1. Du får ursäkta, men vad är poängen med detta blogginlägg? Vad vill du bevisa med det? Vad är det som inte stämmer i sak?

  När journalister samarbetar med Expo, som öppet ljuger om Sverigedemokraterna, och vars medarbetare har försökt misshandla och kasta syra på sd:are, ska man ta in dem i stugvärmen då? Det måste ske en normaliseringsprocess mellan sd och medierna. Jag tycker för övrigt att Göran Olsson (sd) redogjorde rätt väl för sd:s förhållande till medierna på ett seminarium vid Karlstads universitet hösten 2006.

 2. Vilken bild!

  Förtjänstfullt av dig att bedriva SD-forskning i primärkällor. Man ska inte sprida fördomar, utan ta reda på fakta.

 3. Tobias skrev:
  ”Du får ursäkta, men vad är poängen med detta blogginlägg?”

  Belysa Sverigedemokraternas förhållningsätt till media.

  Tobias skrev:
  ”Vad vill du bevisa med det?”

  Se ovan.

  Tobias skrev:
  ”När journalister samarbetar med Expo, som öppet ljuger om Sverigedemokraterna,[…]”

  Jaså, på vilket sätt ljuger Expo ÖPPET om Sverigedemokraterna? Kan du citera dem?

  Tobias skrev:
  ”[…]och vars medarbetare har försökt misshandla och kasta syra på sd:are,[…]”

  Jaså, vem?

  Tobias skrev:
  ”[…]ska man ta in dem i stugvärmen då?”

  Om man för en stund leker med tanken att allt det där du har sagt till mig stämmer och att du anser att det som stod i SverigeKuriren stämde, så innebär det att hela media arbetar mot SD. Det innebär att du är konspiratorisk.

  Tobias skrev:
  ”Det måste ske en normaliseringsprocess mellan sd och medierna.”

  Media skall kritiskt granska Sverigedemokraterna likt andra partier.

  Tobias skrev:
  ”Jag tycker för övrigt att Göran Olsson (sd) redogjorde rätt väl för sd:s förhållande till medierna på ett seminarium vid Karlstads universitet hösten 2006.”

  Nu var det ett tag sedan jag såg det seminariet så du får gärna konkritisera vad Olsson sa. Det jag minnas var att Olsson var nervös då han hoppat in för Mattias Karlsson (?). Har iofs. klippet från seminariet på datorn.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.