SD Helsingborg förordar svensk fältmarskalk för namn på skola

© Martin Tunström. Helsingborgs rådhus med Magnus Stenbocksstatyn i förgrunden.

Vid kommunfullmäktiges sammanträde igår förordade Sverigedemokraterna vid antagandet av detaljplanen för fastigheten Magnus Stenbocks skola 1 att den planerade nybyggnationen av den skola som skall ersätta den nuvarande också skall heta Magnus Stenbocksskolan. En del menar att skolan istället skall heta Tågaborgskolan. (B.l.a. min S-förening som har lämnat in en remiss)

Men i kommunfullmäktige menade sverigedemokraterna att skolan borde ha sitt namn efter fältmarskalken. Samma fältmarskalk som såg till att de hästkadaver som danskarna lämnat kvar i världshistoriens största hästslakt, efter slaget om Helsingborg 1710, försvann från stadens brunnar och källare. På så sätt försökte  Magnus Stenbock förhindra sjukdomar från att börja grassera i den lilla staden. Den 3 december 1901 avtäcktes en staty föreställande Stenbock i centrala Helsingborg. (Se statyn här ovan) Bloggen erfar att den fiktiva bloggaren ”Jorma Lindgren”, som säger sig ogilla försvenskningen av Skåne samtidigt som denna sympatiserar med Sverigedemokraterna, hemma i sin kammare börjat författa arga brev till Sverigedemokraternas kommunavdelning. Allmänheten varnas!

Ps. för den som är intresserad finns bilder på Helsingborg under ”galleri” här ovan. Ds.

Andra skriver intressant om: , , , , , , , , ,

11 comments

 1. Ja tänk att ge en skola ett namn med histsorisk koppling och till en symbol för enorma personliga uppoffringar för att skydda medmänniskor – vad tänkte de på.
  Kan man inte döpa den efter Olof Palmes poliska Kamrat Fidel Castro?

 2. Hej Jimmy,

  Äntligen lite argumenterande från din sida, det skall du ha heder för! Sedan ser jag heller väl inga problem i att behålla namnet för skolan. Har själv gått på Magnus Stenbockskolan och tycker gott skolan kan heta så, och detta av historisk anledning.

  Sedan kanske man kan anmärka på ditt andra motiv, nämligen att skydda sina medmänniskor. Jag tror många, inkl. landets historiker, inte skulle hålla med dig om det. Det var ju trots allt så att det inte gått så många år sedan Skåne blev svenskt när slaget vid Helsingborg utspelade sig. (1658 – 1710) De flesta Helsingborgare såg väl mer hemhörighet med Danmark än Sverige.

 3. Tror du verkligen att lojaliteten skulle varit så pass delad på Stenbocks tid? Försvaret mot danskarna tyder ju på motsatsen.

  Nu är ju detta inte någon stor fråga i sig, men jag måste erkänna att det svenskförakt din artikel representerar stör mig en aning.

 4. Jimmy…hej föressten 🙂

  När det gäller svenskförakt så kan jag nog ta denne Tunström i försvar då jag vet att han snarare har skåneförakt i sin attityd. Åtminstone när det kommer till historiska fakta som han visat oehört dålig kunskap i.

  Ska vi titta till dagsfärska attityder så har knappast Skåneländare någon väsentlig svenskförakt…jag vill påstå att det är snarare tvärtom. Däremot om vi ser till historisk bakgrund om man nu har någon kunskap om detta…så är det inte konstigt om Skåneländare föraktar svenskarna. Inte för att de var involverade i sammanlagt 34 krig på skånsk mark under en tidsperiod på 1600 år, utan pga hur dessa behandlade befolkningen.

  Berättelser, skildringar mm visade att man ifrån svenskt håll bedrev en grym jakt på det manliga könet ifrån 8-10 års ålder. Detta då man ville förhiondra dessa ifrån att växa upp till frisoldater emot den svenska ockupationen. Man utförde bla sk ”pålning”, vilket innebar att man snittade upp en öppning vid analen där man sedan slog in en ek-stör jäms ryggraden hela vägen upp till nacken. Ibland hade de svenska soldaterna bråttom och slog upp pålen i den redan befintliga öppningen.

  Detta är något som M.Tunström tidigare har ifrågasatt, dock kan jag tala om att jag i somras samtalade med en professor i historia (lunds universitet) om detta då jag i somras besökte vikingabyn nere vid Skanör Falsterbo. Jag fick då bekräftat att min kunskap om ämnet stämmer överens med alla historiska fakta och därmed har M.T fel.

  I min egna familj kan man se mycket historia ifrån olika grenar…min flickvän som både delvis har anor till Samerna och hela vägen ner till Bureättens anfader år 970….och jag själv som är både ur tattarsläkte samt ifrån Folkungaätten ner till vad jag idag vet år 1160 vad jag till dags datum vet för det senast nämda. För min egna del har jag ju då även naturligtvis en skånsk gren som dominerar mina anor hela vägen ner till Dansktiden. Och häri ligger min sympati som starkast.

  Att Sverige ligger varmt om hjärtat för mig är det väl ingen som tvivlar på…dock är min patriotism betydligt större för Skåneland och dess historia, vilket Martin Tunström vet om och därför nämner mig i detta sammanhang på blogginlägget. Efter min vistelse nere i Skåneland i somras så upptäckte jag att min fosterlandskärlek till Sverige samt Skånelandspatriotism inte är något specifikt för mig själv som person…utan något jag delar med många Skåningar. Tyvärr så delar nog inte M.T denna patriotism samt uppfattning vilket är tragiskt historiskt sett.

  M.T har rätt…jag är hängiven Sverigedemokratisk sympatisör och väljare…men när det gäller Skåneland så är jag fundamentalt patriotisk….och tvingades jag välja mellan Sverigedemokraterna och ett ockupationsfritt Skåneland så är mitt val givet.

  /Jorma

 5. Sverige befriade (ur sin synpunkt) Helsingborg, det är ju det jag säger.

  Och ditt förakt ligger i att du inte ens kan tänka dig att en skola får namnet efter en svensk nationalhjälte. Du framställer ju honom på ett helt annat sätt.

 6. Var har jag skrivit att jag ”inte ens kan tänka dig att en skola får namnet efter en svensk nationalhjälte”? Om du studerar min kommentar här ovan så skriver jag till dig: ”Sedan ser jag heller väl inga problem i att behålla namnet för skolan. Har själv gått på Magnus Stenbockskolan och tycker gott skolan kan heta så, och detta av historisk anledning.”

  På vilket sätt har jag framställt honom på ett helt annat sätt? Citera eller refera till en text där jag gör så.

 7. Jorma,

  Mig veterligen har jag inte ifrågasatt att svenskarna rent generellt skulle använt sig av pålar för att mörda människor. Jag vill minnas att jag ifrågasatte ifall Magnus Stenbock gjorde så.

  På vilket sätt är det ur ett historiskt perspektiv tragiskt att jag inte enligt dig skulle dela din patriotism rörande Skåne? Så viktig person är jag inte.

  Vad du tycker du om SD Helsingborgs yrkande i kommunfullmäktige?

 8. Dina ordval kring 1710 uppfyller med tydlighet själva definitionen av svenskförakt.

  Att du sedan överhuvudtagen gör en nyhet av namnfrågan och i den kör Funebos snodda kampord ”allmmenheten varnas” talar ju sitt eget språk.

 9. Jaså, kan du refera till det ordval som du ser som svenskfientligt i min bloggartikel? Uppenbart kan du inte heller läsa:

  ”Samma fältmarskalk som såg till att de hästkadaver som danskarna lämnat kvar i världshistoriens största hästslakt, efter slaget om Helsingborg 1710, försvann från stadens brunnar och källare. På så sätt försökte Magnus Stenbock förhindra sjukdomar från att börja grassera i den lilla staden.”

  Är det svenskfientligt att förhindra dåtidens biologiska stridsföring?

  Nyhet? Måhända, vad är det som är fel med det? Att du sedan har problem med Funebo tar jag med ro.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.