Stort grattis till Landskrona, hoppas detta innebär att ni blir av med SD!

© Martin Tunström. Landskrona stadshus.

Även om det kan kännas vemodigt att Helsingborg inte fick den av DSV planerade etableringen av deras svenska huvudkontor i nordvästra Skåne så tycker jag det dock är glädjande att Landskrona får en anläggning som kommer att sysselsätta runt 1000 personer. Det kan ju tänkas att de 450 personer som idag arbetar för företaget i Helsingborg, och vars arbeten kommer lokaliseras till Landskrona, kommer arbetspendla. Har själv tagit tåget ner till Landskrona och det rör sig om runt en kvart i resetid. Anläggningen kommer vad jag har förstått ligga strax öster om Landskronas nya tågstation.

Denna anläggning innebär – förutom ett tillskott till den kommunala ekonomin på 50 miljoner för försäljning av tomten till DSV (som Socialdemokraterna såg till att införskaffa under föregående mandatperiod) – att många nya arbeten öppnas upp för de boende i Landskrona. Med tanke på att Landskrona har en befolkning på runt 40 600 invånare, och att man enligt kommunstyrelsens ordförande (fp) (video) förlorat runt 3000 arbeten under 90-talet så kan man förstå att detta är ett stort lyft för staden. Kanske detta är en del av den vändning som Landskrona är i starkt behov av?

Förhoppningen från min och andras sida är att detta projekt tillsammans med nybyggnationerna i hamnen innebär att Landskrona lyfts ur det missnöje som finns bland kommuninvånarna. Ett missnöje som har kanaliserats i att många lagt sin röst på Sverigedemokraterna. Kan det här innebära att partiet kommer tappa röster och mandat i Landskrona kommun vid det kommande valet?

Landskrona tillhör tillsammans med Helsingborg den riksdagsvalkrets där Sverigedemokraterna har störst möjlighet att komma in bakvägen till riksdagen utan att komma över fyra procentspärren. I valet 2006 erhöll man 7,13 procent av rösterna i riksdagsvalkrets ”Skåne läns västra”. För att komma in riksdagen genom en riksdagsvalkrets hade man behövt tolv procent av rösterna. (Källa: Nationalencyklopedin / Enkammarriksdagen) Dock skall man komma ihåg att Sverigedemokraterna hade kunnat få fler röster i riksdagsvalet i t.ex. Landskrona. I kommunalvalet fick man 22,2 procent av rösterna, i riksdagsvalet fick man 8,24 procent av rösterna. (Notera dock att valdeltagande var runt 3 procentenheter lägre i kommunalvalet än i riksdagsvalet i Landskrona) Med stor sannolikhet hör detta samman med att man från väljarnas sida ser det som viktigare att rösta på de etablerade partierna eftersom man anser att de klassiska höger-vänsterfrågorna är viktigare att ta beaktning när det gäller styrningen av hela landet än att proteströsta.

Andra skriver intressant om: , , , , , , , , , , ,

5 comments

 1. Min förhoppning är att Sverigedemokraternas lokalavdelning i Landskrona lägger ner sig själv efter det att deras väljare i 2006 års kommunalval lagt sin röst på några av de andra partierna i Landskrona kommunfullmäktige i 2010 års val. Således avser SD i rubriken det politiska parti som ställer upp kommunalvalet i Landskrona.

 2. Ja ni sossar brukar ju drömma och vara allmänt verklighetsfrånvända.
  Dessutom är era teser om ett socialistiskt samhälle inte företagarvänligt.
  Det verkar som om ni måste importera fler väljare till ”Utanförskapet”.
  Med er bidragspolitik är väljare från dessa områden mycket mer ”vänster”.

  En symbios som inte håller, sett ur samhällsekonomisk synvinkel.

  Jag röstade själv på (S) på Palmes tid. Sedan dess har det bara gått utför med partiet. Ni är INTE ett sant arbetarparti längre. Snarare ett parti som tiden sprungit förbi. Landskonas väljare visade er på porten efter lång tids maktfullkomlighet och politiskt vanstyre, både kommunalt och å hela Sveriges vägnar. Jag känner Nicklas Karlsson som politiker och vet hur inkompetent han och hans parti skötte stan efter varvsnedläggningen.

  Symboliskt nog fick vi ett maktskifte i Landskrona såväl som i regeringen.
  Ta du och läs på några bloggar och i artiklar som beskriver verkligheten för Landskronabor:

  http://landskroniten.blogspot.com/
  http://www.aftonbladet.se/punktse/oresund/article2398759.ab
  http://falkblick.nu/?p=198

  Så förstår du kanske varför jag och 23% av Landskronaborna röstar på Sd.

  Men som sosse är det väldigt bekvämt att stämpla ”främlingsfientlig” på sanningssägare. Sen stoppar ni huvudet under armen.

  Den borgerliga alliansen har åtminstone gjort ett bra jobb med att putsa på fasaden. Landskrona har stigit i anseende när Forum för småföretagsforskning, FSF, presenterade sitt index över det kommunala företagsklimatet för 2007 låg Landskrona i bottenskiktet. Av 290 kommuner hamnade Landskrona på plats 258. Det hade Sossarna själv åstadkommit. En plats sämre än på Svenskt näringslivs index. Faktum är att de samarbetar bättre med Sd än med S

  Idag har Landskrona gått upp till plats 60. You do the math.
  Sd kommer in i riksdagen 2010.

  Det kan du fethaja Martin!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.