Ge oss klara besked om Sverigedemokraterna, Reinfeldt!

Debatten mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin i lördagens ”Studio Ett” blev minst sagt pinsam när programledaren Monica Saarinen berörde frågan om något av partierna kan tänkas göra sig beroende av sverigedemokraterna för att regera landet. Pinsamt för Reinfeldt då denna inte klart och tydligt kunde deklarera att han inte tänker göra sig beroende av sverigedemokraterna för att styra landet efter valet 2010. Mona Sahlin å sin sida förklarade, liksom hon gjorde i DN Debatt i juli i år tillsammans med Maria Wetterstrand och Peter Eriksson, att hon aldrig kommer göra sig beroende av sverigedemokraterna för att bilda en regering. Hon öppnade till och med upp för tanken att även kunna samarbeta med något av de borgerliga partierna om hon inte kunde få en majoritet i riksdagen tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Därför blev den än mer pinsammare när Reinfeldt började tala om att socialdemokratin vill styra landet ensamma.

Samtidigt skall man ha i åtanke att sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på sin blogg i somras skrev att han och sverigedemokraterna aldrig kommer ”medverka till att Mona Sahlin blir statsminister” eftersom hon är en ”diktaturkramande och svenskfientlig person.” [1] Dörren är därför stängd mellan Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna. I övrigt skall påpekas att det skulle bli svårt att finna samsyn med sverigedemokraterna när det gäller t.ex. skattepolitiken , arbetsmarknadspolitiken och familjepolitiken.

Sverigedemokraterna förordar på dessa områden avskaffandet av den s.k. värnskatten så att “ingen löntagare ska behöva betala mer än 50 % i marginalskatt” [2], avskaffandet av förmögenhetskatten därför det “missgynnar svenskt ägande och leder till ökat utländskt ägande av svenskt näringsliv” [3], utdelningsskattens och reavinstskattens avvecklande, [4] att MBL skall avskaffas [5],  “ett system med skatteavdrag för hushållsnära tjänster.” [6], att ”aborter efter tolfte havandeskapsveckan förbjuds” [7], avskaffandet ”av maxtaxan inom barnomsorgen och istället tilldela föräldrarna en summa pengar som står i rimlig proportion till den kostnad som kommunala barnomsorgen har för varje barn. På så sätt kan föräldrarna själva välja den form av barnomsorg som passar deras barn bäst och ingen är mer kompetent att göra det valet än just föräldrarna.” [8] dvs. införa vårdnadsbidrag, något som man pläderat i Helsingborg [9] (i form av en motion), Göteborg [10] och Malmö. [11] Så här skulle det kunna fortsätta ett tag till. Således ansluter jag mig till Mona Sahlins, Peter Erikssons och Maria Wetterstrands krav på svar från regeringen om de kan tänka sig ge Sverigedemokraterna inflytande över politiken:

Nu återstår därför endast frågan till er fyra. Vi kräver ett tydligt gemensamt besked från er och er statsministerkandidat Fredrik Reinfeldt: Kommer ni i något läge aktivt eller passivt stödja er på Sverigedemokraterna om de kommer in i riksdagen 2010?

Fotnoter:
[1] Jimmie Åkessons blogg, Åkesson: Sd kommer aldrig att medverka till att Mona Sahlin blir statsminister, 080711.
[2] Det ekonomiska handlingsprogrammet för Sverigedemokraterna. Antaget vid Riksårsmötet den 9 maj 2004. Ändringar av programmet antogs vid riksårsmötet den 8 maj 2005.
[3] Ibid.
[4] Ibid.
[5] Sverigedemokraternas arbetsmarknadspolitiska handlingsprogram. Antaget vid riksårsmötet den 26 mars 2006.
[6] Ibid.
[7] Sverigedemokraternas familjepolitiska handlingsprogram. Antaget vid extra Riksårsmötet den 27 november 2004.
[8] Ibid.
[9] Dagordning för Helsingborgs kommunfullmäktige den 30 januari 2008. Se bordlagd motion om vårdnadsbidrag. Dnr 00703/2007.
[10] Sverigedemokraternas budgetförslag i Göteborg 2008.
[11] Pressmeddelande från Sverigedemokraterna, Sd Malmö vill införa vårdnadsbidrag, 070907.

Andra socialdemokrater om samma ämne: Peter Hultqvist, Roger Jönsson

Andra skriver intressant om: , , , , , , , , , , , , ,

18 comments

 1. Svara ärligt nu Martin, vad menar du med att (s) och (sd) inte skulle kunna samarbeta i skattepolitiken , arbetsmarknadspolitiken och familjepolitiken?

 2. Om du studerar blogginlägget här ovan så ser du varför det inte går. En ledtråd för att hjälpa dig, jag har räknat upp en massa exempel på varför det inte går.

 3. Men efter allt du räknat upp så är ju SD minst ett 4-frågeparti? Har för mig att du tidigare sagt att det är ett populistiskt enfrågeparti?!

 4. Men Jorma, svårt att hålla dig till ämnet? Skall du fortsätta debatten kring varför det är omöjligt för Sd och S att samarbeta i de av mig berörde politikerområdena? Men visst Jorma, Sverigedemokraterna är ett populistiskt enfrågeparti därför de mångt och mycket driver endast en fråga, invandringspolitiken. Det faktumet förändras inte av att de har programförklaring kring andra ämnen ty de debatterar knappt de ämnena, och när de väl debatterar andra ämnen som kommer man snabbt in på invandringspolitiken och försöker sammanlänka de två med varandra. Med din snäva definition av vad ett enfrågepartier är för något så har det aldrig funnits något enfrågeparti.

 5. Så Sverigedemokraterna länkar samman abortlagstiftningen med invandringen? Eller vårdnadsbidrag och traditionella familjeideal med invandringen? Det måste vara skönt att vara med i gänget som får säga vad som helst utan att bli ifrågasatta – fatta så jobbigt det är för oss högerextremister, som måste väga varje ord! Grattis till en självupptagen, klichésmutsig dravelanalys!

 6. Och folkpartiet har avvisat era inviter. 🙂 Kul för oss. Då blir vi vågmästare, trots allt.

 7. Det finns inget pinsamt med Fredrik Reinfeldts resonemang. Det stämmer ju. Dick Erixon har utvecklat detta:

  http://erixon.com/blogg/?p=493

  ”Dörren är därför stängd mellan Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna.”

  Dörren är inte stängd, Martin, och det vet du mycket väl. Dörren mellan sd och Mona Sahlin är stängd, men dörren mellan sd och SAP är det inte. Som det ser ut nu har ni rejäla interna problem med just Sahlin, och många vill se henne petad. Om det sker kan sd kunna tänka sig att stödja en SAP-regering, om de svenska sossarna följer de danska sossarnas exempel och för en ansvarsfull invandringspolitik.

  Varken SAP eller mp vill återinföra förmögenhetsskatten. Så hur ska du ha det egentligen? Sd:s arbetsmarknadspolitik håller på att anpassas – det vet du också – och den nuvarande politiken är en kopia av den politik som danska SAP och LO har gått med på. Varför kan de gå med på en politik och inte de svenska sossarna?

  SAP och mp samarbetar redan idag med sd i flera kommuner.

 8. 🙂
  En fråga då till dig Martin, är du villig att ställa upp som representant för SSU emot Erik Almqvist i en offentlig debatt (i Hbg) i de andra frågorna som SD har men inte har? Då kan du i denna debatt förklara skillnaderna offentligt (för en bredare publik) och varför inte (s) kan sammarbeta med ett parti som värnar om svenska löntagare-, familjer och skatter.

 9. SolGuru,

  Förändrar inte det faktumet att Sverigedemokraterna är ett populistiskt parti bara för att det finns frågor där invandringspolitiken inte lyfts fram, undantaget som bekräftar regeln. Det är bara att studera debatten mellan Åkesson och andra politiker hur invandringspolitiken gång på gång lyfts fram av Åkesson i en rad olika ämnen och hur invandringspolitiken är den dominerande frågan som Åkesson väljer att debattera.

  Tobias (Lindgren),

  Erixon är helt ute som vanligt i de blå. Borgerligheten kan kontra med att de kan söka stöd hos Miljöpartiet för sin politik om de inte kan få en majoritet i riksdagen och inte vill bygga en majoritet i riksdagen med sverigedemokraternas stöd. Dessutom kan jag ju bara slå tillbaka med samma mynt: Reinfeldt vill styra landet, då är han beredd att låta sig bli beroende av sverigedemokraterna, vilken törst efter makt. Sahlin är dock beredd att låta andra partier medverka i att utforma Sveriges politik för att slippa sverigedemokraterna.

  Tobias (Lindgren) skrev:
  ”Dörren är inte stängd, Martin, och det vet du mycket väl.”

  Det är snarare du som är mycket väl medveten om att dörren är stängd mellan Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna. Du fortsätter likt en modern Don Quijote att propagera för något annat av någon obegriplig anledning.

  Tobias (Lindgren) skrev:
  ”Dörren mellan sd och Mona Sahlin är stängd, men dörren mellan sd och SAP är det inte.”

  Tror du på fullaste allvar att någon inom partiet hade velat skada sitt eget parti genom urholka förtroendet för det genom att göra sig av med sin partiledare så kort in på valet? Det förutsätter att Socialdemokraterna två år (sic!) förre valet låter avpollettera Mona Sahlin av någon (väldigt allvarlig) anledning, väljer en ny ordförande på rekordfart och att partiet får till stånd en debatt i partiet om att ett samarbete skall ingås med Sverigedemokraterna. Det fattar alla att det inte kommer att inträffa. Bara i din vildaste fantasi. Även om Sahlin ersätts innebär det ju inte att hon ersätts av någon som Sverigedemokraterna kommer gilla, eller hur? Tror du på fullt allvar att fackföreningsrörelsen skulle kunna acceptera Sverigedemokraternas fackföreningsfientliga politik? Tror du att gråsossarna skulle kunna acceptera Sverigedemokraternas prat om avskaffandet av förmögenhetskatt, reavinstskattens och utdelningskattskattens avskaffande, pigavdragets införande mm.?

  Tobias (Lindgren) skrev:
  ”Som det ser ut nu har ni rejäla interna problem med just Sahlin, och många vill se henne petad.”

  Källa för detta? Inga kritiker av Mona Sahlins förehavanden kring hanterandet av den framtida rödgröna regeringen har förordat Sahlins avgång. Och vi har inte rejäla interna problem.

  Tobias (Lindgren) skrev:
  ”Om det sker kan sd kunna tänka sig att stödja en SAP-regering, om de svenska sossarna följer de danska sossarnas exempel och för en ansvarsfull invandringspolitik.”

  Skall de stödja någon som har liknande åsikter som Mona då? De som skulle komma på tal för att ersätta henne har liknande åsikter kring invandringspolitiken och svenskheten som Sahlin.

  Tobias (Lindgren) skrev:
  ”Varken SAP eller mp vill återinföra förmögenhetsskatten.”

  Läst socialdemokraternas budgetmotion (även i media kallad skuggbudget) i frågan? Verkar inte så, för på sidan 172 kan man läsa följande: ”Vi vill istället göra skatterna rättvisare. Därför föreslår vi i denna budgetmotion att en förmögenhetsskatt återinförs,[…]” Källa: Motion till riksdagen 2008/09:s33000 KH med anledning av prop. 2008/09:1 Budgetpropositionen
  för 2009, En ansvarsfull ekonomisk politik för jobb & välfärd.

  Tobias (Lindgren) skrev:
  Så hur ska du ha det egentligen?

  Hur skall du ha det med dina pajaskonster? Du berör ju inte de andra högerförslagen som Sverigedemokraterna propagerar för?

  Tobias (Lindgren) skrev:
  ”Sd:s arbetsmarknadspolitik håller på att anpassas – det vet du också”

  Hur vet vi att det är skrivningarna kring LAS och MBL som skall ändras? Om vi förutsätter att det är de skall ändra så är det nog snarare pga. man är rädd att förlora väljare. Om Sverigedemokraterna är rädda för utfallet kring Vaxholmskonflikten och risken för utlänsk lönedumpning så borde de snarare verka för att unionen ändrar sig kring detta eller fortsätter propagera för att Sverige skall lämna unionen. Vad har turordningsreglerna i LAS och medbestämmanderätten i MBL med det att göra? Nej, det är en falsk helomvändning.

  Tobias (Lindgren) skrev:
  ”[…]och den nuvarande politiken är en kopia av den politik som danska SAP och LO har gått med på. ”

  Vad har MBL med det danska exemplet att göra? Vad har allt annat i LAS utom turordningsreglerna med det danska exemplet att göra?

  Tobias (Lindgren) skrev:
  ”SAP och mp samarbetar redan idag med sd i flera kommuner.”

  Gör de inte alls, det är skillnad på att göra sig beroende av Sverigedemokraterna och samarbeta. Sedan driver socialdemokraterna i de kommunerna sin politik, de anpassar sig inte efter Sverigedemokraterna.

  Jorma Lindgren,

  Nej, jag skulle inte göra det då jag inte vill ge Sverigedemokratisk Ungdom (SDU) onödig uppmärksamhet eller legitimitet.

 10. För det första så är Mona Sahlin den mest högervridna socialdemokratiska ledaren i dess historia. Innan hon blev partiledare så var hon inte med i facket och drev ett eget företag i miljonklassen som hon sedan kursade. Hon är inte heller främmande för att ändra MBL lagen till SDs linje. Jag inväntar ditt svar på ovannämda då du kommer eftyerfråga källa och fakta för mina påståenden eller hur? 🙂

  Tror inte Sd behöver söka varken legitimitet eller uppmärksamhet. Jag säger så här Martin…efter valet 2010 så tycker jag du ska studera val.se och erant just nu rödaste område dvs norrbotten! 🙂
  Nej Martin, jag skall erkänna att du är påläst och duktig på att argumentera, men emot Erik Almqvist räcker med stor sannorlikhet inte dina kunskaper eller argumentförmåga så långt. Det är en annan anledning som ligger bakom, ni sossar är ruskigt rädda för att allmänheten skall få reda på SDs politik i större skala, så länge ni kan hålla rasiststämplarna på dessa känner ni er trygga vid maktgalenskapens grytor. Det är endast makt det handlar om och inget annat ifrån (s) hållet….detta medans SD mer och mer tar över den gamla folkrörelsen.

  Detta var hårda ord så kanske bäst du inte publicerar det gamle vän 🙂

 11. Solguru,

  Här har du angående aborterna:

  Aborter och invandring
  2007-08-07, 10:33 | Av Per Björklund
  http://www.sverigedemokraterna.net/nyhet.php?action=fullnews&showcomments=1&id=869

  Arbetskraftsinvandringen ställs mot aborterna.

  Eller denna från partiordförande:

  ”Hållningen i abortfrågan påverkar vilket block Sd kan tänkas stödja i riksdagen”
  http://www.sverigedemokraterna.net/nyhet.php?action=fullnews&showcomments=1&id=792

  Här handlar det om att människor som skulle kunna komma hit för att göra abort, därför det är förbjudet i deras hemland att göra abort, ”riskerar att binda upp värdefulla resurser inom den svenska sjukvården.”

  Invandrarna och utlänningar som kommer hit av olika anledningar är ett problem enligt Sd och något som kan inkluderas i de flesta politiska områden.

 12. Jorma Lindgren skrev:
  ”För det första så är Mona Sahlin den mest högervridna socialdemokratiska ledaren i dess historia.”

  Likväl propagerar hon för förmögenhetskattens införande och en höjning av fastighetskatten.

  Jorma Lindgren skrev:
  ”Innan hon blev partiledare så var hon inte med i facket och drev ett eget företag i miljonklassen som hon sedan kursade.”

  Jaha, är man höger för det?

  Jorma Lindgren skrev:
  ”Hon är inte heller främmande för att ändra MBL lagen till SDs linje.”

  Jaså, källa? Annars har hon, i egenskap av statsråd i näringsdepartementet, propagerat för att MBL även skall finnas på Europanivå:

  ”Sahlin vill ha mbl i Europa”
  http://www.sekotidningen.se/2001/01/utrik.htm#4

  Jorma Lindgren skrev:
  Jag inväntar ditt svar på ovannämda då du kommer eftyerfråga källa och fakta för mina påståenden eller hur?

  Jag är väl medveten om det du nämnde, dagens boktips för Jorma: I väntan på Mona Sahlin av Christer Isaksson (Prisma).

  Jorma Lindgren skrev:
  ”[…]detta medans SD mer och mer tar över den gamla folkrörelsen.”

  Folkrörelse, vet du hur länge Sverigedemokraterna ha sagt det? Tillräckligt länge för att de slutat kalla sig det. De kan få ihop lika många förstamajdemonstranter som vi kan få i en (arbetar)kommun.

 13. En kommentar från Jormas sida ej publicerad då denna inte kunde hålla sig till ämnet, dvs. huruvida det är möjligt om socialdemokraterna och sverigedemokraterna kan samarbeta. Försök nu knyta an till ämnet för debatten Jorma och bemöt mina argument snarare med att komma med nya grejer som inte har med ämnet att göra.

 14. Vi är inte rädda för att folket ska få en bredare kunskap om Sverigedemokraternas politik. Det är ju trots allt så att Sverigedemokraterna väldigt starkt positionerar sig till moderat-högern och att man har en hel del rasistiska inslag i sina handlingsprogram. Du är varmt välkommen att söka kontakt med mig och diskutera detta närmare (om du ger mig cirka en veckas förberedelse på att ta fram alla nödvändiga citat). På min blogg finns det information om hur du tar kontakt med mig.

  Den gamla folkrörelsen är inte Sverigedemokraternas starka sida. Det ska vi socialdemokrater fortsätter att visa, och vi ska visa er rasistiska politik.

 15. Med ditt resonemang Tobias S så vet vi att socialdemokraternas invandringsprogram var rasistiskt åtminstone fram till 1995 i dina påhopp på SD.

  När det gäller dina censureringar Martin så kommer dessa som oftast när du ställs mot väggen och inte har några argument för dina åsikter eller fått dina idelogiska nysocialistiska tankegångar sönderskjutna. But who cares when bitches make sense only for their own crowd? Not me!

 16. Men Martin, min naive och politiskt obildade kamrat, skall vi inte låta väljarna säga sitt innan de valda tar sin beslut om hur SD skall isoleras.

  Vill du och Måna ta beslut om detta nu så blir ju valet fullkomligt meningslöst. Eller är det detta som är poängen?

 17. Jorma,

  Jag tog bort ditt inlägg därför det handlade om något annat ämnet för blogginlägget. Så försök hålla dig till ämnet och sluta presentera nya ämnen därför du är oförmögen att debattera ämnet för blogginlägget. Så sluta skylla på mig för dina brister. Du kan försöka bemöta mina frågor och påståenden i mitt senaste svar till dig.

  Jimmy,

  Hur många gånger du än försöker påstå att jag skulle vara politisk obildad så kommer det aldrig bli så bara för att du vill det. Och sedan är det ju problemet, du påstår alltid att så skulle vara fallet, men presenterar aldrig bevis för att så skulle vara fallet. Alltså är det ju snarare du som är politiskt obegåvad. Rent ut sagt pinsamt av en person som påstår sig kunna” snacka ner en riksdagspolitiker”. Hoho.. 😀

  Sedan har valet friheten att lägga sin röst på SD, men de skall räkna med att de andra väljarnas partiet inte vill ha med SD att göra.

 18. Lindgren kanske har missat tidsperioden mellan 1995 och 2008. Sverigedemokraternas invandringspolitiska program med rasistiska inslag och antydningar är aktuellt. Dit hör bland annat inrättandet av ”safe heavens” utanför EU (där man ska inrätta alla som söker asyl i Sverige och andra EU-länder så att man slipper dom på egen mark), fingeravtryck och DNA-test vid ansökan om asyl och uppehållstillstånd, indragen modersmålsundervisning (dagens modersmålsundervisning gör att det blir lättare för nyanlända människor att ta till sig av det svenska språket om man lyssnar till akademisk kunskap). Jorma Lindgren och andra intresserade borde läsa, http://www.sverigedemokraterna.net/asikt_hp.php?action=fullnews&id=847.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.