Så imponerande är inte SD närvaro på Youtube

På debattsidan Newsmill har journalisten och studenten Anders Utbult fått en artikel publicerad som berör Sverigedemokraternas närvaro på Youtube. I artikeln konstaterar Utbult att “Sverigedemokraterna byggt upp en produktion av material på YouTube överlägsen vad alla de andra riksdagspartier producerat tillsammans.” Han kritiserar också socialdemokraterna för att man sent etablerat sig på Youtube, nämligen i oktober månad i år, när Sverigedemokraterna började redan 2006.

Problemet är bara att i mångt och mycket härrör de videoklipp som finns under den av Anders Utbult refererade portalen på Youtube med namnet “sverigedemokraterna” från någon annan produktionsenhet än sverigedemokraterna. Min egen beräkning (081210) visar  att merparten av de hundrasjuttio videoklippen kommer från etablerade medier eller från offentliga inspelningar så som landstingsfullmäktige eller kommunfullmäktige. Endast trettioen (31) av de hundrasjuttio videoklippen är producerade av sverigedemokraterna  eller av privatpersoner som förefaller sympatisera med sverigedemokraternas budskap. Räknar vi endast de videoklipp som kommer från användarkonton sanktionerade av sverigedemokraterna (sdtv och SDHelsingborg) så finns det totalt nio videoklipp från partiet under gruppen “sverigedemokraterna“. (Räknar vi in två partiofficiela videoklipp upplagda av en privatperson blir det elva videoklipp) Vi kan således konstatera att det är lätt att blåsa upp siffrorna med lånta fjädrar.

Sedan stämmer det inte att socialdemokraterna lanserade sin närvaro på Youtube i oktober månad i år. Studerar man Socialdemokraternas Youtubkanal så startades den i femte februari förra året. Alltså fyra månader efter valförlusten 2006.  Det första videoklippet, där Thomas Östros kommenterar utförsäljningen av statliga bolag, är från 12 mars 2007. Som sedan följts av en rad andra videoklipp. Merparten av videoklippen är också, till skillnad från sverigedemokraterna, producerade av partiet. Av hundrafemtiosex videoklipp är runt sjutton från offentliga videoinspelningar, dvs. landets riksdag.

De flesta egna videoklippen från sverigedemokraterna är också av yngre datum än oktober månad 2006, så också de användarkonton som är registrerade av sverigedemokraterna. De två användarkonton från partiet som jag noterat är båda registrerade i år, den 5 maj respektive 30 oktober. Vilket skall jämföras med den av mig i artikeln tidigare nämnda datumet för socialdemokraterna, den femte februari 2007.

Men jag delar likväl den kritik som Anders Utbult riktar mot riksdagspartierna i sin artikel: nämligen den att man inte i tillräcklig grad uppmuntrar sin medlemmar att börja använda Youtube som politiskt redskap för att förmedla sitt budskap och samtidigt bemöta sverigedemokraterna. Men samtidigt är det inte mycket till folkrörelse bland de videoklipp finns uppladdade på den av Anders Ubult refererade portalen på Youtube. Merparten av videoklippen kommer, som Anders själv skrev i sin artikel, i huvudsak från tre användare. Med tanke på att de tre är anonyma skall man inte heller räkna med att de tillhör gräsrötterna inom sverigedemokraterna, de kan likväl vara betalda tjänstemän och politiker från sverigedemokraterna som väljer att vara anonyma för att deras systematiska kräkning av bl.a. SVT:s, TV4:s och Sveriges radio:s upphovsrätt inte skall lasta sverigedemokraterna.

Andra skriver intressant om: , , , , , , ,

3 comments

 1. Jag förstår inte hur du har fått ihop talet till 31 videos som är producerade av sd:are eller sd-anhängare. Bara användaren ”janmilld” har lagt upp 36 videoklipp (61 tills, nyligen 25 har blivit borttagna på grund av att han hade upphovsrättskyddade filminslag med).

  Att de flesta klippen på gruppen ”Sverigedemokraterna” är från etablerad media eller från fullmäktigesändningar är inte särskilt konstigt, då gruppen fungerar som en nyhetsförmedlare av nyheter anknutna till sd. Därför finns det inte särskilt många amatörmässiga videos från enskilda sd:are eller sd-sympatisörer i denna gruppen.

 2. Om du läser mitt blogginlägg en gång till så kan du se att jag skrev: ”under den av Anders Utbult refererade portalen på Youtube med namnet “sverigedemokraterna”. Under den fanns det runt 31 videoklipp producerade av Sverigedemokrater eller av personer som sympatiserar med sverigedemokraterna. Jag har självklart inte dammsugit hela Youtube eftersom det inte var det Anders Utbult berörde.

  Likväl vet vi ju att Jan Milld har lagt upp en rad videoklipp som inte är producerade av honom, utan som han tagit från SVT och andra medier. Men visst, det finns några stycken videos som Jan Milld har lagt upp som kan räknas på Sd:s konto.

  Nu har jag dock sett till så att merparten av de videos som fanns under sverigedemokraternas portal är försvunnit:
  http://www.youtube.com/groups_videos?name=sverigedemokraterna

 3. Hej
  Mitt namn är Ann och jag har nominerat din blogg till
  ”Stora Blogg Priset” ( http://www.storabloggpriset.se )

  Med min blogg –
  Nätmammor Mot Mobbing – http://metrobloggen.se/annn
  är jag anmäld som gästbloggare att sitta med i panelen
  och nominera 5 bloggar i 7 olika kategorier.

  Lycka till och jag hoppas att du får många som kikar in
  å ger dej en röst för din otroligt fina blogg.

  Kram
  Ann

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.