Dåligt påläst om Sveriges skatter

Svar till ”Skattepengar ska användas förnuftigt, då slipper vi skattehöjningar” (13/1) Skribenten ondgör sig över Sveriges skattekvot. Samtidigt förefaller han var dåligt påläst kring Sveriges skatter. För hade skribenten verkligen förespråkat arbetsgivaravgiftens avskaffande om skribenten varit medveten om att denna bl.a. finansierar arbetstagarnas pensioner, sjukförsäkring och föräldraförsäkring?

Arbetsgivaravgiften är ett avstått löneutrymme. Dessutom räknar inte skribenten med det konsumtionsbortfall som blir när han kraftigt försämrar pensionerna och sjukförsäkringen. Detta drabbar de företag som säljer varor och tjänster till dem som uppbär pension och sjukförsäkring. Sedan är det riktigt att vi de rödgröna vill höja skatterna för att klara av välfärden. Men kommer vi även sänka avgifterna för vanligt folk och sänka skatten för pensionärerna.

Martin Tunström
Ledamot SSU Helsingborg

[Publicerad i City Landskrona (19/1) och City Malmö]

Andra skriver intressant om: , , , , , , , , ,

One comment

  1. Det är väl alldeles uppenbart att ett avskaffande av arbetsgivaravgifterna kommer att stimulera näringslivet och bidra till mer anställningar och mer jobb åt människor samt mer utrymme till mer lön.

    Däremot så skulle det vara alldeles för dyrt att avskaffa dem och det finns inte utrymme i budgeten men du kan inte påstå att det inte skulle vara positivt för näringslivet och företagsamheten med en avskaffad arbetsgivaravgift.

    Arbetsgivaravgiften straffar företagarna när de anställer, detta innebär mindre pengar för företaget och mer spenderade pengar per anställd och det gör naturligtvis att företaget anställer mindre.

    Även om det inte är möjligt att finansiera i dagsläget så skulle det självklart vara positivt att minska den om det nu inte är så att du tycker det är bra med arbetslöshet?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.