Jimmy Windeskog utesluten

Jimmy Windeskog – tidigare ordförande för Sverigedemokratisk Ungdom (SDU), styrelseledamot och partisekreterare i SD och redaktör för SD-Bulletinen – har idag uteslutits av Sverigedemokraternas styrelse enligt Sydsvenskan. [1] Anledningen är att Windeskogs rasistiska världsåskådning kommit i dager och då i form av ett blogginlägg på dennes blogg. Han skall där ha ifrågasatt vice ordförande Tony Wiklanders adoption av ett barn från indien (som denna hade adopterat innan ens Sverigedemokraterna grundats) pga. barnet på något sätt skulle förstärka mångkulturen i Sverige.

På vilket sätt det indiska adoptivbarnet skulle förstärka mångkulturen – då denna vuxit upp i en familj med svenska kulturtraditioner – gick inte Windeskog in på. Blogginlägget har då tolkas både av Sverigedemokraternas styrelse och av andra som om det är färgen på barnets hud det är frågan om. Windeskog bekräftar också detta i en artikel i Sydsvenskan där denna säger att “begreppet nation består inte bara av kultur. Det är människorna som skapar kulturen. Och det finns grundläggande olikheter mellan olika folkslag.” [2] När Windeskog blir tillfrågad vilka skillnaderna är så säger denna att han inte har “de biologiska kunskaperna att gå in på det. Men den svenska kulturen skulle inte kunna ha uppstått i Afrika. Det finns en skillnad.” [3]

Att allt inte stått rätt till med Windeskog konstateras i den vandelförsäkran denna lämnade in till Sverigedemokraterna för att kunna ställa upp som kandidat i riksdagsvalet 2002. (Som uppmärksammades 2004 i boken “Sverigedemokraterna från insidan”, Hjalmarson & Högberg förlag) För att beskriva sin ideologi kort skriver Windeskog helt enkelt “Leve Klarström”. För den som inte vet så var Anders Klarström ordförande för Sverigedemokraterna mellan åren 1989 till 1995. Han var dessförinnan med i det nazistiska partiet Nordiska rikspartiet där han, tillsammans med andra medlemmar, gjorde sig skyldiga till en rad olika brott så som vandalisering av lokaler kopplade till vänstern och hot mot ett flertal personer, bl.a. Hagge Geigert: (Något som han också erkände i förhören med polisen)

“Du ska passa dig jävligt noga. Du kommer inte att leva så många dagar till […] vi ska bränna dig, ditt jävla judesvin.. Fy fan ditt äckliga lilla judesvin. Passa dig, Hagge! Vi vet att du heter Harry Johansson och var du bor också. Vi ska komma och döda dig.” [4]

Under Windeskogs tid som ordförande i ungdomsförbundet och redaktör i dess tidning ”Ung Front” slank det igenom bl.a. reklam för det nazistiska ”Nationell Ungdom” (Svenska Motståndsrörelsens ungdomsförbund):

“Vi vill även passa på att göra reklam för organisationen Nationell Ungdoms hemsida. Denna sida är späckad av intressanta och avslöjande artiklar samt länkar till utländska nationalistiska länkar, den är väl värd ett besök.” [5]

Windeskog har på senare tid umgåtts med den nu uteslutne Wikström (och då på en födelsedagsfest för den tidigare ordförande Jansson) som tillsammans med Anders Klarström bildade Sverigedemokraternas första styrelse. Reine Wikström var med i nazistiska Nordiska rikspartiet på 80-talet precis som Anders Klarström. När det etnopluralistiska (se rasistiska) partiet Nationaldemokraterna senare skapades 2001 genom en splittring inom Sverigedemokraterna hoppade Wikström över till det rasistiska, och enligt Sverigedemokraterna själva kryptonazistiska, Nationaldemokraterna. När Wikström sedan hoppade tillbaka till SD så ursäktade Wikström Nordiska rikspartiet genom att säga följande till tidningen Mölndals-Posten: “NRP var faktiskt inte så jätterasistiskt, inte alls så extremt som många tror”. [6]

Något som landets ledande forskare i nazism, Heléne Lööw, kommenterade som “Mycket anmärkningsvärt” och pekade på att “NRP har under hela sin existens varit ett nationalsocialistiskt parti, byggt på en rasideologisk och antisemitisk bas”. [7] När jag skrev om detta på min blogg så svarade Windeskog att han ser “upp till Reine”.

Enligt Sydsvenskan funderar Windeskog på att gå över till Nationaldemokraterna. Till sydsvenskan säger Windeskog att han ska träffa Nationaldemokraternas partiorganisatör Marc Abramsson. Partiet kommer med stor sannolikhet passa Windeskogs rasistiska världsåskådning då Nationaldemokraterna är ett etnopluralistisk parti, dvs. att man pläderar för ”rasernas” bevarande och att blandning mellan dessa inte är önskvärt.

Någon kommentar på Windeskogs blogg har än så länge inte setts till. Reaktionerna på de andra SD:bloggarna enligt Tommy Funebo är att länkningen till Windeskogs “BSS-blog försvunnit från halländske SD:aren Erik Hellsborns blogg. Weine Berg, f.d. redaktör för SD Bulletinen, och Joakim Larsson, distriktsordförande i SD Uppland, vägrar dock ta bort sina länkningar till Windeskog.” Vilket ger en fingervisning om Windeskogs kommentar till Sydsvenskan om att han “tror att Weine Berg och Joakim Larsson ligger riktigt dåligt till”.

Berg, som inte heller kommenterat uteslutningen, har för övrigt anklagat partiledningen för att “vara av samma skrot och korn som etablissemanget.” för att man kallat “Jimmy för rasist”. Weine Berg har också, som jag skrivit om tidigare, köpt böckerna “En tom säck kan inte stå” av förintelseförnekaren Lars Adelskogh, “Rasbegreppets verklighet” av etnopluralisten (Se rasisten) Richard McCulloch, som pläderar för att raserna ska leva åtskilda, och “The Culture of Critique” av antisemiten Kevin MacDonald. Alla beställda den 1 september 2003.

Fotnoter:
[1] Sydsvenska Dagbladet, “SD-veteran utesluten för rasism”, 051113.
[2] Sydsvenska Dagbladet, “Många tycker som jag i sd”, 051023.
[3] Ibid.
[4] Boken “Extremhögern” av Anna-Lena Lodenius och Stieg Larsson / Utskrift av telefonsamtal till Hagge Geigert, Förundersökningsprotokoll, Göteborgs PD, Dnr K 12585/84, bilaga 3, sid 1.
[5] Sverigedemokraterna – Den nationella rörelsen av Stieg Larsson och Mikael Ekman. / SDU , Vinterbulletin 1997.
[6] Mölndals-Posten, ”Exnazist ska leda sverigedemokraterna”, 050302.
[7] Mölndals-Posten, ”Dåligt skämt att tona ned NRP:s rasism”, 050302.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *