Välkommen hem Windeskog!

”Det känns skönt att komma hem” [1] var ett av budskapen från Jimmy Windeskog – tidigare ordförande för Sverigedemokratisk Ungdom (SDU) och partisekreterare i Sverigedemokraternas styrelse – på Nationaldemokraternas valupptaktsmöte i Södertälje den 1 april.

Att det fanns planer från Windeskog sida att gå med Nationaldemokraterna (ND) annonserade han redan i Sydsvenskan i samband med sin uteslutning från Sverigedemokraterna. Till Sydsvenskan 2005 berättade en partilös Windeskog att ”jag vet inte var jag hamnar, men jag ska träffa deras partiorganisatör Marc Abramsson” [2], något som också bekräftades på Nationaldemokraternas hemsida: ”Nationell Idag kan bekräfta att ND:s partiorganisatör Marc Abramsson har gått med på att träffa Jimmy Windeskog för att diskutera ett eventuellt medlemskap i partiet.” [3]

För dem som inte vet så uteslöts Windeskog från Sverigedemokraterna för han av av etniska skäl motsatte sig vice ordförande Tony Wiklanders adoption. Barnet var nämligen från Indien och skulle därför enligt Windeskog förstärka mångkulturen trots att barnet skulle ha vuxit upp i en familj med svensk kultur. Till Sydsvenskan uppgav Windeskog att ”begreppet nation består inte bara av kultur. Det är människorna som skapar kulturen. Och det finns grundläggande olikheter mellan olika folkslag.” [4] När han blev tillfrågad om skillnaderna så sa sig Windeskog sakna ”de biologiska kunskaperna att gå in på det. Men den svenska kulturen skulle inte kunna ha uppstått i Afrika. Det finns en skillnad.” [5] Windeskogs tidigare dragning till rasism gjorde sig till tolks redan när han i sin vandelförsäkran, för att kunna ställa upp som kandidat i valet 2002, skrev ”Leve Klarström”. [6]

Anders Klarström var ordförande för Sverigedemokraterna mellan åren 1989 till 1995. Han var dessförinnan med i det nazistiska partiet Nordiska rikspartiet (NRP) där han, tillsammans med andra medlemmar, gjorde sig skyldiga till en rad olika brott så som vandalisering av lokaler kopplade till vänstern och hot mot ett flertal personer, bl.a. Hagge Geigert: (Något som han också erkände i förhören med polisen)

”Du ska passa dig jävligt noga. Du kommer inte att leva så många dagar till […] vi ska bränna dig, ditt jävla judesvin.. Fy fan ditt äckliga lilla judesvin. Passa dig, Hagge! Vi vet att du heter Harry Johansson och var du bor också. Vi ska komma och döda dig.” [7]

Under Windeskogs tid som ordförande i ungdomsförbundet, och redaktör i dess tidning ”Ung Front”, slank det dessutom genom reklam för nazistiska ”Nationell Ungdom” (NU), Svenska Motståndsrörelsens (SMR) ungdomsförbund:

”Vi vill även passa på att göra reklam för organisationen Nationell Ungdoms hemsida. Denna sida är späckad av intressanta och avslöjande artiklar samt länkar till utländska nationalistiska länkar, den är väl värd ett besök.” [8]

Windeskog har också den senaste tiden umgåtts med den ur Sverigedemokraterna uteslutna Reine Wikström som tillsammans med Anders Klarström tog plats i Sverigedemokraternas första styrelse. Reine Wikström var precis som Anders Klarström med i nazistiska Nordiska rikspartiet (NRP) på 80-talet. När det etnopluralistiska partiet Nationaldemokraterna senare 2001 bildades genom en splittring inom Sverigedemokraterna hoppade Wikström över till det rasistiska (och enligt Sverigedemokraterna själva kryptonazistiska) Nationaldemokraterna. När han sedan hoppade tillbaka till SD så ursäktade Wikström Nordiska rikspartiet genom att påstå att ”NRP var faktiskt inte så jätterasistiskt, inte alls så extremt som många tror” till tidningen Mölndals-posten.

Något som landets ledande forskare i nazism, Heléne Lööw, kommenterade som ”mycket anmärkningsvärt” och pekade på att ”NRP har under hela sin existens varit ett nationalsocialistiskt parti, byggt på en rasideologisk och antisemitisk bas”. När jag skrev om detta på min tidigare blogg så svarade Windeskog att han ser ”upp till Reine”.

Därför kommer nog Windeskog att känna sig hemma i Nationaldemokraterna. Inte konstigt med tanke på att partiet demonstrerar tillsammans med nazistiska partier och organisationer i Salem, växlar aktivister med samma grupper [9] och, som jag nämnde tidigare, förespråkar en rasistisk världsåskådning där de olika raserna ska leva åtskilda.

Välkommen hem Windeskog!

Fotnoter:
[1] ”Jimmy Windeskog, fd partisekreterare i Sverigedemokraterna, går med i ND”, Nd.se 060416.
[2] ” SD-veteran utesluten för rasism”, Sydsvenskan 051114.
[3] ” Sverigedemokraternas Jimmy Windeskog utesluten”, Nd.se 051113.
[4] ”Många tycker som jag i sd”, Sydsvenskan 051028.
[5] ”Många tycker som jag i sd”, Sydsvenskan 051028.
[6] ”Sverigedemokraterna från insidan”, Hjalmarson & Högberg förlag, 2004.
[7] Boken ”Extremhögern” av Anna-Lena Lodenius och Stieg Larsson / Utskrift av telefonsamtal till Hagge Geigert, Förundersökningsprotokoll, Göteborgs PD, Dnr K 12585/84, bilaga 3, sid 1.
[8] Sverigedemokraterna – Den nationella rörelsen av Stieg Larsson och Mikael Ekman. / SDU , Vinterbulletin 1997.
[9] Säpos verksamhetsberättelse 2003.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.