Federley och det urvattnade språkbruket

Det verkar vara systematiskt inom vissa delar av högern att använda ett urvattnat språkbruk för desses hat mot alla former av organisationer kopplade till vänstern eller organisationer som använder sig av, ur för en liberal perspektiv, felaktiga arbetsmetoder. Innan var det Muf:s tidigare ordförande Johan Forssell som kallade facket, byggnadsfacket, för maffia i samband med Vaxholmskonflikten [1] och restaurangbygget i Nolhagsparken. [2] (Och som man dessutom i bästa infantila stil skickade ett hästhuvud i tyg till byggnads [3]) Idag är det Fredrik Fedeley – riksdagsledamot för Centerpartiet och ordförande för CUF – och Maria Kornevik Jakobsson – som också är riksdagsledamot för Centerpartiet (ersättare för Infrastrukturminister Åsa Torstensson) [4] – som i ett pressmeddelande från partiet kallar Hotell- och restaurangfackets blockad för ”rena maffiametoder”. [5] Skillnaden är att maffiaorganisationer använder sig av metoder som inte stöds av lagen och att Hotell- och restaurangfacket (HRF) använder sig av arbetsmetoder som är helt förenlig med svensk lagstiftning och som dessutom sker helt öppet.

Självklart får Federley och Kornevik Jakobsson tycka illa om facket eller deras arbetsmetoder men när dessa använder sig av ett urvattnat språkbruk blir det bara för tröttsamt, man tar snart inte människorna på allvar. Eller så kanske man skall göra det när två av regeringspartiernas riksdagsledamöter säger sådana saker? (Och som dessutom får sitt pressmeddelande sanktionerat av Centerpartiet) Federleys och Kornevik Jakobssons uttalande ska ses som ett hot mot de fackliga rättigheterna. (Särskilt med tanke på Centerpartiets uttalande om sympatiåtgärder och LAS) Språkbruket kan väl tänkas likna det språkbruk högerauktoritära regimer, som förbjudit fackförbund, använt sig av. (Ett språkbruk som även används av vänsterautoritära regimer så som Nordkorea) Nu tror jag knappast Federley och Kornevik Jakobsson vill förbjuda fackföreningar men de borde i egenskap av demokrater vakta sin tunga – särskilt när han sitter i regeringsställning – och använda sig av lite anständigare debattspråk i den politiska debatten.

Det förekommer för övrigt löst prat från en del liberala underhuggare till Federley att de anställda på restaurangen Wild’n Fresh får högre lön än vad kollektivavtalet säger och att Hrf:s vilja att teckna kollektivavtal skulle endast handla om makt och att de anställda skulle behöva sänka lönerna om kollektivavtal tecknades. [6] Kollektivavtalen sätter lägsta lön på arbetsmarknaden, sedan är det fritt fram för arbetsgivaren att ge högre lön, än vad kollektivavtalet säger, till sin personal om denna så vill. Därför borde det inte vara några som helst problem för arbetsgivaren att skriva på kollektivavtalet. Hotell och restaurangfacket menar snarare att de anställda ”förlorar cirka 50 000 kr/år”. [7] Det skulle också vara märkligt om facket vill sänka lönerna samtidigt som Federley och Kornevik Jakobsson påstår att fackets krav ”riskerar att leda till är att Sofias verksamhet går i graven och att hennes anställda blir arbetslösa”. [8] Däremot har de liberala underhuggarna och Federley rätt i att det handlar om makt när Hrf kräver kollektivavtal [9], makt åt arbetstagarna så man sliper lönedumpning, sämre anställningstrygghet osv. Men det var ju knappast något nytt.

Edit:
Läs för övrigt bloggaren Thomas blogg om det jurdiska >>

Fotnoter:
[1] MUF:s hemsida, ”MUF om Byggnads metoder i Lettlands största tidning”, 050125.
[2] Johan Forssells blogg, ”Idag kom maffian till Alingsås”, 050223.
[3] MUF:s hemsida, ”MUF skickar hästhuvud till fackpampar”, 041203.
[4] Riksdagen, Ledamöter och ersättare – Maria Kornevik Jakobsson (c).
[5] Pressmeddelande från Centerpartiet, ”Facket beter sig som en maffia”, 061206. På sin blogg använder sig Fredrik Federley av titeln ”Maffiametoder”. Källa: federley.blogspot.com, Maffiametoder, 061206.
[6] I en kommentar (11:27) till Federleys bloggpost ”Dagens lunchtips i Göteborg” påstår Jakob Wikman ”att facket utövar påtryckningar på en småföretagare att FÖRSÄMRA de anställdas lön”. Källa: federley.blogspot.com, ”Dagens lunchtips i Göteborg”, 061207.
[7] Pressmeddelande från Hotell och restaurangfacket, ”Oacceptabel partipolitisk inblandning i kollektivavtalskonflikt – (m) och (c) måste be om ursäkt”, 061207.
[8] Pressmeddelande från Centerpartiet, ”Facket beter sig som en maffia”, 061206.
[9] På sin blogg skriver Federley att Hrf:s krav om kollektivavtal ”handlar om makt”. Källa: federley.blogspot.com, ”krasst säger sanningen”, 061207.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.