Demonstration mot Sverigedemokraterna

Det blev en minst sagt intressant demonstration (HD:s artikel) anordnad av SSU, SAP och LO i Ängelholm. När vi väl kommit fram till Stortorget för tal flankerade sig stadens lokala SD-anhängare, en man i medelåldern med en något trött pitbullhund, på ena sidan om demonstrationen och på andra sidan stod de lokala nationalsocialisterna med den klassiska munderingen. Efter en stund lämnade nationalsocialisterna platsen då de fattade att det inte skulle bli något bråk. Dock stod den ensamma SD-anhängaren kvar med sin skylt med budskapet om att SSU inte skulle bry sig om de våldtäcker som invandrare gör sig skyldig mot svenska tjejer och att det på något sätt skulle vara ett fall av rasism. (Vilket är strunt då SSU är ett feministiskt ungdomsförbund)

Talare var Johan Hermodsson, SSU:are i Ängelholm, och Marcus Blomberg, ledamot i SSU Skånes distriktstyrelse. Både pekade på orsaken till varför samhället ser ut som det gör och att de främlingsfientligas metod att utmåla invandrare som hot mot det svenska samhället är något som vi socialdemokrater förkastar. Lösningen på problemet med utanförskapet är att öka sysselsättningen bland invandrare, ingenting annat.

Efter det att talen avslutats och demonstrationen förklarats som avslutad så rörde jag mig upp mot det bord SSU ställt upp. På bordet hade man placerat den tidskrift som stiftelsen Expo och tidningen Expressen producerat med information om de främlingsfientliga grupperingarna. Jag föreslog att man istället skulle dela ut dem. Självklart innebar det att den ensamma SD-anhängaren skulle bli tillfrågad om han ville ha en och att ur detta skulle det bli en debatt. Vilket också blev fallet. Dock blev han lite paff när jag konfronterade honom rörande de påstående han framförde.

Jag nämnde att det är ungefär är mindre en procent av alla invandrare som är misstänkta för våldtäkt, BRÅ statistik säger att det är mindre en fjärdedel av en procent [1], och jag undrade då vilken relevans det är att stå och skylta med något sådant trams när en absolut majoritet av alla invandrare aldrig varit misstänkta för våldtäkt. När jag nämnde detta replikerade han med att han inte ville prata med mig och när jag ändå fortsatte prata vidare ställde han sig demonstrativt i en kroppsposition som talade om för mig att han inte brydde sig om vad jag sa. I övrigt fick jag reda på att personen själv hade misshandlat en SSU-tjej och förföljt en annan socialdemokrat.

I övrigt var det kul att jag och min far – som också deltog i manifestationen – fick chansen att titta oss omkring i Ängelholm. (Var ett tag sedan sist)

Fotnot:
[1] Brottförebyggandet rådet (Brå), Brottslighet bland personer födda i Sverige och i utlandet, rapport 2005:17.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *