Sovjetunionens invasionskarta på Helsingborg!

Genom Helsingborgs Dagblad får jag reda på Sovjetunionens ambitiösa kartläggning av praktiskt taget hela världen. Enligt skribenten Elisabeth Braw var Sovjetunionen så duktiga på att rita upp kartor då ”än i dag är dessa kartor de bästa som finns över ett antal länder i Afrika och Asien.” (sic!) 

Kartorna skulle naturligtvis användas som underlag för den sovjetiska armén. Broars höjd och tyngdkapacitet skevs in och man pekade ut en rad viktiga samhällsinrättningar. I Helsingborgs stad var det frågan om sändarmasten på Olympia, det tidigare Televerket och tidningen som Braw själv skriver för, Helsingborgs Dagblad. 

Bl.a. den brittiska kartexperten Johan Davis har fått tag i kartorna och publicerat dem på sin hemsida vars domännamn är www.sovietmap.com. För tidningens räkning har han också lagt upp kartan över Helsingborgs stad som kan laddas ner i form av en zipfil med adressen www.sovietmaps.com/Braw/HelsingborgCentral.zip. Studerar jag kartan finns min gata med och på kyrilliska (självklart) skrivs den ut såhär УЛ КАРЛ-Х-ГУС ТАВС-ГАТА (med reservation för stavning), alltså Karl X Gustavs Gata. Tur nog fick man aldrig användning av kartorna mer än i form av spioneri.

Andra skriver intressant om: , , , , , ,

2 comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.