Lyssna på Leif Pagrotskys krönika framförd av denne själv

I dagens Göteborgs Posten (GP) kan man läsa en krönika av tidigare kulturminister Leif Pagrotsky. I krönikan pekar Pagrotsky på att Centerpartiet och Folkpartiet sedan 70-talet undan för undan tappat väljare. Då, på 70-talet, engagerade sig Centern för frågor som innebar att en del, särskilt ungdomsförbundet, fick stämpeln som Åsa-Nisse-marxister. Folkpartiet var inne på samma linje, dvs. socialliberalismen. Idag är det snarare det gamla högerpartiet, nya Moderaterna, som tar tillvara mittenväljarna som Pagrotsky skriver, eller som ni kan få det berättat för er i ljudklippet här nedan av Pagrotsky själv.

”Faktum är att Reinfeldts framgångsrika ompaketering av moderaterna helt och hållet har skett på mittenpartiernas bekostnad. Först har han tagit deras mittenposition i politiken, sedan har han tagit deras väljare.”

För Folkpartiet har det sedan 2002 varit frågan att dra på sig kravprofilen, att ställa krav är att bry sig. Frågan om detta gäller fortfarande, eller om det aldrig gällt? (Om det bara krav på svenskakunskaper som svenska folket ville veta av) Men det ligger mer närma den konservativa politik moderaterna tidigare fölrspråkat. För Centerpartiet, med dess ungdomsförbund har det varit frågan om att göra upp med sosseriet och under den reningsprocessen krama Timbro (eller  ”Jag älskar Timbro” som den tidigare CUF ordf. Federley hade som återkommande rubrik på sin blogg), nu senast med att inskränka fackets rättigheter. Tryck på playknappen här nedan för att lyssna på Pagrotsky.

Andra skriver intressant om: , , ,

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.