Regeringen tar med ena handen och ger med den andra

Idag upplyser Dagens Nyheter oss om att regeringen beslutat sig för ett tilläggsanslag till forskning på kärnkraft. Enligt DN rör det sig om cirka 4 miljoner kronor som skall investeras i forskning som berör ”ny kärnteknik och hur säkerheten kan höjas på de nuvarande kärnreaktorerna.” Vilket är bra och riktigt då säkerheten på de svenska kärnkraftverken hela tiden skall stå i fokus för att upprätthålla den i grunden starka uppslutningen hos svenska folket kring det fredliga användandet av atomkraft.

Men i perspektiv till att regeringen har som avsikt att höja den s.k. effektskatten som man aviserade i budgetspropositionen, och som jag bloggat om tidigare, så känns det mer som att regeringen tar med ena handen och ger med den andra. Dessutom ger man knappast lika mycket som man tar. Höjningen av effektskatten innebär en kostnadsökning för kärnkraftsindustrin med runt 1 miljard kronor.

Sedan kan man fråga sig vilka effekter anslagen till forskning på kärnkraft kommer att ge i form av ny teknik som innebär effektiviseringar av de existerande kärnkraftverken eller möjligheten till att bygga den nya generationens kärnkraftverk? Enligt bloggaren grönrealisten kan beloppet som högst finansiera ”2 doktoradtjänster.” Knappast en väg mot att kärnkraftsforskningen ”återta[r] sin tidigare ledande position”!

I övrigt skall noteras att Kungliga Tekniska Högskolan idag anordnar en kärnkraftsdag där bl.a. forskningsminister Lars Leijonborg och forskaren Jan(ne) Wallenius deltar. Men även Sören Wibe från Socialdemokraterna kommer delta under en debatt med rubriken ”Om och när behövs ny kärnkraft i Sverige?”. Trist att dagen inte bevakas av SVT24.

Relaterade blogginlägg:
Förnuftig debattartikel av Sören Wibe

Regeringen avser att höja skatten på kärnkraft
Tankeförbudsparagrafen avskaffad!!

Andra skriver intressant om: , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *