Rusta upp stadskärnan!


© Martin Tunström. Gatan ifråga…

Som helsingborgare kan man ingenting annat än vara glad över den stadsförnyelse som om några år kommer påbörjas vid södra hamnen efter det att järnvägen söder om Knutpunkten grävts ner i den s.k. Södertunneln. Samtidigt är det viktigt att påpeka att även den nuvarande bebyggelse inom de centrala delarna av staden är viktiga att utveckla för att förstärka Helsingborgs attraktionskraft.

Studerar man en rad gator i den inre stadskärnan så borde det stå klart att även här finns möjlighet att förändra till det bättre. En av de gator vi har i åtanke är Norra kyrkogatan. Gatan borde enligt oss ses som en av de mest anskrämligaste och tråkigaste gatorna i de centrala delarna av Helsingborg. Studerar man omgivande fastigheter är det inte heller konstigt att det enligt vår mening är så. Igenbommade fönster och tråkig arkitektur gör att det aldrig kom ges möjlighet till det stadsliv som är förkommande i övriga delarna av centrala stan. Därför är det inte en slump att gatan är så död som den är.

Det är vår förhoppning att staden tillsammans med berörda fastighetsägare ser det uppenbara och utvecklar en strategi för att radikalt förändra gatans omgivning. Med tanke på förändringen av gamla polishuset och Skandiahuset fasader förefaller inte det vara en omöjlighet. Som det ser ut nu så kan man ingenting annat skämmas inför de besökare och turister att en sådan centralt belägen gata ser så anskrämlig ut som den gör.

Martin Tunström
Helsingborg

Marcus Friberg
Helsingborg

[Publicerad i Helsingborgs Dagblad, 080516 och xtra! Helsingborg 080519]

Andra skriver intressant om: , , , , , , , ,

2 comments

  1. Såg det! Härligt! Snart blir vi uppkallade till stadsbyggnadsförvaltningen och får rita om gatan och fasaden, eller vad tror du? 🙂 Har föresten skickat in den till Xtra! också.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.