Klaric oförmåga att skilja på ditt och mitt!

Slaget vid Helsingborg
© Martin Tunström. Författarens egen bild. Föreställer minnestenen över slaget vid Helsingborg 1710 där den svenska segern innebar slutet på Danmarks försök att återta Skånelandskapen.

Den sverigedemokratiska bloggaren Dragan Klaric riskerar inte bara att hamna i rättstvist med Tommy Funebo, Klaric riskerar dessutom snart också att till en journalist betala ersättning för att olovligt använt sig av en bild från Arbetarbladet. Även andra tidningar har hört sig av till Klaric då han använt sig av bilder från enskilda artiklar från en rad tidningars nätupplagor. Där med har Klaric varit tvungen att plocka ner ett flertal bilder som denna använt sig av på sin blogg.

”Jag hade nog hellre föredragit att man konfronterade mig direkt och personligen kommit hit och tittat mig i ögonen istället för att smyga runt som kloakråttor och angripa en bakifrån!” [1]

”Till Internetråttornas stora glädje så kan jag informera dem om att alla bilder som kunde anses vara publicerade på min blogg utan skriftligt tillstånd av berörda parter har nu plockats bort!” [2]

Att sedan engagerade samhällsmedborgare blir anklagade för att vara internet- och kloakråttor för att de upplyst en rad redaktioner i landet om att Klaric olovligt använt sig av deras bilder gör inte saken bättre. Tvärtom, om man skall tro den kritik som sverigedemokraternas pressekreterare Mattias Karlsson fört fram mot det s.k. etablissemanget rörande deras skriverier om Sverigedemokraterna så sysselsätter sig Klaric med avhumanisering.

”Den som följt bloggen vet att jag tidigare skrivit flera artiklar, där jag tagit upp det avhumaniserande språkbruk, som etablissemanget använder om oss sverigedemokrater, vad detta språkbruk säger om makthavarnas världsbild och vilka konsekvenser som dessa signaler riskerar att få när de når psykiskt labila personer inom t ex den extrema vänstern.” (Mattias Karlsson) [3]

Alltså, i sin iver att skylla ifrån sig för att denna olovligt använt sig andras bilder sällar sig Klaric, enligt Mattias Karlssons logik, på samma sida som de sverigedemokratiska belackarna. Men det är inte första gången Klaric göra sådana här uttalanden. När ett flertal personer demonstrerade mot Sverigedemokraternas riksårsmöte i Värmland i år jämförde Klaric dessa med grisar genom att tala om att han önskade att polisen borde “fördriva dessa mörka onda odemokratiska trynen från Karlstad[…]” och då med ”polisbatongen”. [4]

Sedan är det intressant att Klaric är omedveten om meddelarskyddet, som regleras i Tryckfrihetsförordningen (1 kap. 1 § 3 st), då han försökt få ut namnen på de personer som tipsat redaktionerna om det olovliga bildanvändandet. Denna okunskap från Klaric sida om de demokratiska rättigheterna i vårt land får stå som förklaring till att denna i sina ”tags” betecknar tipsarna som ”antidemokratiska”. För demokratin ger inte Klaric rätten att använda andras bilder olovligt. Det är ingen demokratisk rättighet att olovligt använda sig av andras bilder. Där med är det inte odemokratiskt att tipsa redaktioner om att Klaric olovligt använder sig av deras bilder. Så här i sammanhanget kan man också upplysa Klaric om att Helsingborgs Dagblad inte heller är odemokratiska för att de förvägrar Klaric möjligheten att pinga sina inlägg till dem via Twingly. Helsingborgs Dagblad får i enlighet med pressfriheten (se tryckfrihetsförordningen) fritt bestämma över vad som skall publiceras på deras nätpublikation.

”Jag vill med detta inlägg informera mina läsare att den antidemokratiska skvaller blaskan Helsingborgs Dagblad har spärrat alla mina pingar från Twingly! Denna skammens borg där demokrati och yttrandefrihet är främmande ord, där man motarbetar demokratin och driver på svenskfientlig propaganda måste bojkottas!” [5]

Fotnoter:
[1] Dragan Klaric blogg, Har häxjakten på sanningens förespråkare börjat?, 080630.
[2] Dragan Klaric blogg, ”Kampen går vidare med ny styrka och målmedvetenhet!”, 080704.
[3] Mattias Karlssons blogg, ”Avhumanisering del 3”, 080623.
[4] Dragans SD Blogg, Då var man hemma igen :), 080505.
[5] Dragan Klaric blogg, ”Den antidemokratiska högborgen Helsingborgs Dagblad”, 080623.

Andra skriver intressant om: , , , , , , , , , , ,

2 comments

 1. Meddelarfriheten gäller väl knappast i ett sådant här fall. Dessutom täcker meddelarfriheten aldrig företag.

  Är det du som har anmält honom eller ej? Ligger du bakom att HD har blockat honom också? Vad har för övrigt din bild med blogginlägget att göra? Dessutom är det en flera slarvfel i inlägget, bland annat en särskrivning och flera stavfel. Genitiv av ”Klaric” är faktiskt ”Klarics” enligt ”Svenska språkregler”, men ”s”:et uttalas inte.

  Och Dragan riskerar inte att hamna i någon ”rättstvist” med Funebo. Det är bara ert kollektiva önsketänkande. Inte heller kommer Dragan att få betala något till Arbetarbladet. Klaric jämförde inte vänsterextremisterna med grisar bara för att han talade om ”trynen”. Jisses, lite proportioner får man väl ändå ha…

 2. Tobias Lindgren skrev:
  ”Meddelarfriheten gäller väl knappast i ett sådant här fall. Dessutom täcker meddelarfriheten aldrig företag.”

  Avsåg så klart meddelarskyddet. Var lite otydlig där.

  Meddelarskydd
  Detsamma som anonymitetsskydd, dvs. ett skydd enligt Tryckfrihetsförordningen för personer som lämnar uppgifter för publicering i tidningar och författare till tryckta skrifter. Varken enskilda personer eller (i regel) myndigheter får forska efter personens namn. Det är straffbart att lämna ut namnet, om personen vill eller kan antas vilja vara anonym.”

  [Åklagarmyndigheten]

  Tobias Lindgren skrev:
  ”Dessutom är det en flera slarvfel i inlägget, bland annat en särskrivning och flera stavfel.”

  Var får man fråga, i citaten från Dragan?

  ”Och Dragan riskerar inte att hamna i någon “rättstvist” med Funebo. Det är bara ert kollektiva önsketänkande. Inte heller kommer Dragan att få betala något till Arbetarbladet.”

  Risken finns alltid, och jag har inte sagt något om att Dragan kommer att få betala något till Arbetarbladet.

  Tobias Lindgren skrev:
  ”Klaric jämförde inte vänsterextremisterna med grisar bara för att han talade om “trynen”. Jisses, lite proportioner får man väl ändå ha…”

  Ta kontakt med sverigedemokraternas pressekreterare Mattias Karlsson och ställ dig kritisk till hans resonemang.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.