SD Landskrona tappar stort

Nyss hemkommen från en studieresa i Holland med Skånehem läser jag i fredagens version av Helsingborgs Dagblad (19/9) att Demoskops väljarbarometer för kommunalvalet visar att Sverigedemokraterna i Landskrona hade tappat var tredje väljare om det vore val idag. Man går från valdagens 22,3 procent till undersökningens 14,8 procent. Undersökningen skall enligt Helsingborgs Dagblad, som för övrigt beställt undersökningen, utförts i början av September (1 – 8 sep) dvs. efter det att DSV annonserat om att de tänker etablera sig i Landskrona.

I ett tidigare blogginlägg (22/8) gav jag uttryck för en förhoppning att DSV:s etablering “tillsammans med nybyggnationerna i hamnen innebär att Landskrona lyfts ur det missnöje som finns bland kommuninvånarna. Ett missnöje som har kanaliserats i att många lagt sin röst på Sverigedemokraterna. Kan det här innebära att partiet kommer tappa röster och mandat i Landskrona kommun vid det kommande valet?” Nu verkar det som om Helsingborgs Dagblads politiska chefsredaktör Sven-Åke Olofsson är inne på samma linje då denna i sin ledare i samma nr av tidningen skriver apropå väljarundersökningen att ”när det går bra bättre för Landskrona går det alltså sämre för sverigedemokraterna…” (Helsingborgs Dagblad, Återställare på väg i Landskrona, 080919)

SD-avhopparen Tommy Funebo försöker antyda på sin blogg att en annan förklaring (?) till tappet kan vara att Carina Herrstedt, sekreterare i SD Landskrona, och Stefan Olsson, ordf. i SD Landskrona, inte lämnat sina uppdrag i samband med att de av Lunds tingsrätt fällts för förtal. Själv tror jag inte det är så enkelt. Men om det blir frågan om fler skandaler för lokalavdelningen i Landskrona så är det självklart att det kan innebära att partiet får stämpel om sig om att vara ett ”pajasparti” vilket kan inverka negativt i nästkommande val.

På sin blogg försöker Carina Herrstedt och Stefan Olsson vifta undan det hela genom att peka på en ytterst ovetenskaplig ”poll” på Landskrona Direkts (Ld) hemsida där Ld:s läsare fått möjligheten att lägga sin röst på bl.a. Sverigedemokraterna. Undersökningen visar att Sverigedemokraterna går från 22,26 procent till 19,73 procent, dvs. ett mindre tapp än det som Demoskops undersökning visar. Skillnaden mellan Landskronas Direkts ”poll” och Demoskops undersökning är att Landskrona kommuns röstberättigade ligger som grund för Demoskops undersökning och att det är slumpmässigt utvalda personer som lagt sin röst. (Med tanke på att  Herrstedt och Olsson tipsat deras sympatisörer i två blogginlägg om denna poll så förstår man att ”poll”en inte kan vara representativ.)

Dessutom ställer man sig på Herrstedt och Olsson blogg oförstående inför det faktumet att samtidigt som ”Sd tappar var tredje väljare så kan man se att Stefan är en av de politiker som man har mest förtroende för” i ”Dagens fråga” på Helsingborgs Dagblad. (Nu har detta dock i skrivande stund förändrats till Niklas Karlssons (s) fördel) Om Herrstedt och Olsson hade varit något sådär insatt i den nationella politiken hade de noterat att så också är fallet för alliansledaren Fredrik Reinfeldt.

Andra skriver intressant om: , , , , , , , , , , , ,

4 comments

  1. Det var väl inte annat att förvänta sig…på sätt och vis. Sd fick enormt mycket stöd 2006, men har inte lyckats åstadkomma något eftersom de motarbetas av alla andra. Dock så tycker jag inte att det finns särskilt mycket som tyder på att väljarna gått tillbaka till de större partierna, med tanke på att det var så oerhört många som inte röstade. Det blir väl fler som röstar blankt i nästkommande kommunalval. Det kanske också är lika bra, tills Sd hunnit rota in sig i riksdagen.

  2. Bodenbo, vad pratar du om? Motarbetade i all ära, vem fan vill ställa sig bakom SD? Å andra sidan kan du ju inte skylla det faktum att SD Landskrona tappar stort på det. Det är SD:s egna fel.

    Politik är ett evigt kompromissande hit och dit, man kan ju inte vänta sig medhåll från andra i kommunfullmäktige när man lägger fram de mest rasistiska, främlingsfientliga korten på bordet.

    Och du borde kanske gå in på sverigedemokraterna i Landskronas hemsida och se vad för helt lönlösa motioner de har lagt fram sen 2006? De får väl skylla sig själva för att deras väljare inte är nöjda med dem?

    Förhoppningvis lyckas folk i framtiden ’rota’ i Sverigedemokraterna och inse vad de är för några. Deras väljare (i hög grad arbetarklass) inser förhoppningsvis SD är ett högerparti.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.