MUFs korståg mot LAS

img_0855

I en debattartikel i Helsingborgs Dagblad (Hd) idag går Moderata Ungdomsförbundets första vice ordförande André Assarsson till attack mot fackföreningsrörelsen. Anledningen är att han anser att ”en övermäktig fackföreningsrörelse med gårdagens regelverk ställer snart en hel generation utanför arbetsmarknaden” eftersom de otidsenliga turordningsregler slår just nu hårt mot ungdomar[…]” och detta ”samtidigt som skyhöga ingångslöner gör det dyrt att anställa unga som saknar erfarenhet”. Assarsson går så långt i sin kritik angående de sistnämnda minimilönerna att han menar att ”fackförbunden som upprätthåller dessa […] diskriminerar ungdomar”.

Frågan inställer sig, på vilket sätt diskriminerar fackförbunden de unga när man verkar för lika lön för lika arbete oavsett ålder? Snarare är det ju frågan om en likabehandling.

I övrigt presenteras inga bevis i debattartikeln för att LAS skulle vara förklaringen till den höga ungdomsarbetslösheten i Sverige. Det är mest frågan om något som kan liknas med argumentationsfelen ”Argumentum ad antiquitatem” och ”Argumentum ad novitatem” eftersom Assarsson menar att turordningsreglerna inom Lag om anställningsskydd (1982:80) skulla tillhöra ”gårdagen” och att de är ”otidsenliga”.

Noterade för övrigt att arbetslösheten bland ungdomar i åldern 15 – 24 enligt senaste Arbetskraftsundersökningen (AKU) nu ligger på 30 procent, en ökning med 9,4 procentenheter. Kanske det snarare är något fel med den borgerliga ekonomiska politiken?

Andra skriver intressant om: , , , , ,

2 comments

  1. Skyll inte den världsomfattade globala krisen på Alliansen….och sedan har de rätt förövrigt då man kan hänvisa fackrörelsens trams till ”den tidens tänkande”.

  2. Mig veterligen har jag inte beskyllt Alliansen för den globala finanskrisen. Dock har de ansvaret för att hantera den, och använda de redskap de har för att dämpa den.

    Är det något som är trams så är det att använda det s.k. tidsargumentet, oavsett om det gäller kärnkraftsmotståndarnas ”föråldrad teknik” om kärnkraften till de antifackliga kolportörernas ”otidsenliga”.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.