Exnazist bland Sverigedemokraternas kandidater till kyrkovalet

Igår avslöjade TV8:s “Adaktusson” i en intervju med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att en tidigare medlem av det nationalsocialistiska partiet Nordiska Rikspartiet (NRP) ställer upp som kandidat för Sverigedemokraterna i årets kyrkoval. [1] Personen ifråga heter enligt programmet Patrik Ehn och kandiderar till alla beslutande nivåer inom Svenska kyrkan. [2] På Youtube finns en intervju med Ehn av Hans Olof Andersson, ordförande för SD Lund, och Dragan Klaric, styrelseledamot i SD Helsingborg. [3] Någon antydan om den politiska bakgrunden i NRP ger inte Ehn. I TV8 försöker Åkesson bortförklara det hela med att han inte kunde definiera var på den ideologiska kartan NRP kan placeras.

“Det är svårt för mig att bedöma vad de där organisationerna är för några.“ [4]

Bekvämt nog har vi människor som har den kunskapen som Åkesson saknar. Enligt Heléne Lööw, filosofie doktor i historia, är NRP att betraktas som ett nationalsocialistiskt parti [5] och fungerade dessutom “i mångt och mycket den förmedlande länken mellan mellankrigstidens nationalsocialister och den moderna rasideologiska undergroundkulturen“. [6] Även som lekman borde det inte vara så svårt att få en bild av vad för parti NRP är. Går man in på partiets hemsida så möts man bl.a. av en bild på Tysklands tidigare Führer och rikskansler, tillika NSDAP:s partiordförande, Adolf Hitler med budskapet om “Forum för nationalsocialistisk och fascistisk ideologi“.

Man möts även på startsidan med budskapet om att partiet “ägnar sig åt grundläggande klassisk nationalsocialism, som genom många decennier behållt ideologin levande i vårt land, och vi har utbyte med NS-rörelser runt om i världen.” [7] Under fliken “Partiet” hittar man dessutom Nordiska rikspartiets program som antogs 2005. Där ställer man sig t.ex. negativ till “allmän rasblandning” [8] och menar samtidigt att “historien bär klart vittnesbörd om att nordiska rasen är bärare av värdefulla kulturskapande och statsbyggande egenskaper.“ [9] Det är rätt märkvärdigt att allt det här har gått förbi Åkesson. Eller så kanske det inte är så märkvärdigt?

Intressant i sammanhanget är om partiet upprättat s.k. vandelsförsäkran vid kyrkovalet och om Ehn uppgivit sitt tidigare partiengagemang i vandelförsäkran. Att sedan Åkesson inte vet vad Nationaldemokraterna är för typ av organisation är ju nästan löjeväckande. Precis som Adaktusson påpekar så har ju representanter inom Åkessons parti blandat annat anklagat Nationaldemokraterna för att stå nazismen nära. Enligt både Mattias Karlsson, idag ledamot av Sverigedemokraternas förbundsstyrelse, och Jens Leandersson, idag ordf. för SD Klippan, så är ND att betraktas som ett naziinfluerat parti. [10]

Fotnoter:
[1] TV8 Adaktusson, Adaktusson granskar SD inför kyrkovalet, 090915.
[2] Hemsidan för Fädernas kyrka den 16 september 2009. Se fliken “Kyrkoval 2009”.
[3] SD Television, Intervju med kyrkokandidat Patrik Ehn från Göteborg, 090808. (Inspelad vid Bårslöv kyrka i Helsingborg)
[4] TV8 Adaktusson, Adaktusson granskar SD inför kyrkovalet, 090916. (Se 24 minuter och 30 sekunder in i programmet) Utöver Nordiska Rikspartiet avser även Åkesson Nationaldemokraterna (ND).
[5] Nazismen i Sverige 1924 – 1979 – Pionjärerna, partierna, propagandan (2004, Stockholm), av Heléne Lööw, filosofie doktor i historia. Utgiven av Ordfront förlag. (s. 161)
[6] Nazismen i Sverige 1980 – 1999 – Den rasistiska undergroundrörelsen: musiken, myterna, riterna (2000, Stockholm), av Heléne Lööw, filosofie doktor i historia. Utgiven av Ordfront förlag. (s. 23)
[7] Nordiska Rikspartiets hemsida den 16 september 2009.
[8] Nordiska Rikspartiets program, antaget i november 2005 i Borensberg. (se avsnitt “Vi är framtiden“)
[9] Nordiska Rikspartiets program, antaget i november 2005 i Borensberg. (se avsnitt “Ledande grundsatser“)
[10] Sd-Kuriren / Debatt, ”Skräphögern har talat, 050221, Sd-Kuriren / Partiet, Sverigedemokraterna går till val i Klippan, 060429 och Sd-Kuriren / Partiet, Klippan kommun spelar nazister i händerna, 060604.

Andra bloggare om avslöjandet: Johan Hedin, Peter Trixe, Kent Persson, Folkpartiet i Eslöv
Medier om avslöjandet: Svenska Dagbladet (SVD)

Andra skriver intressant om: , , , , , , , , , , , ,

16 comments

 1. Du borde kanske nämna att Patrik Ehn idag är 39 år och hans medlemsskap i NRP var för 24 år sedan då han var ett barn vid 15 års ålder. Efter detta har han varit aktiv medlem och representant för Centerpartiet fram tills nu då han gått över till Sverigedemokrat. Märkligt är att du glömmer bort fakta och källa om detta precis i samma anda som svensk media har glömt bort detta under alla de år som Patrik Ehn var verksam för Centerpartiet.? Detta kan man ju ställa sig väldigt fundersam över men är däremot inget förvånande eller nytt fenomen för Sverigedemokrater eller partiet som sådant.

  Vad säger då Patrik Ehn som är huvudpersonen om detta lilla utspel från svensk media? Ja enligt källfakta säger han följande:

  ””Programmet Adaktusson rapporterade på tisdagskvällen att kyrkovalskandidaten Patrik Ehn tidigare varit med i Nordiska Rikspartiet.”

  – Det stämmer, jag gick med i NRP som tonåring 1985 och var med i några år. Sedan dess har jag under många år representerat Centerpartiet både på lokal nivå och i internationella sammanhang, förklarar Ehn.
  Efter avslutade universitetsstudier i Uppsala fick Ehn anställning som CUF-ombudsman i Bohuslän i mitten av 90-talet. Därefter satt han i styrelsen för Centerpartiet i Göteborg och Västra Götaland. 1999 började han arbeta som lärare i Skövde och efter ett par år valdes han till ordförande för Centerpartiets lokalavdelning.

  – Skulle jag beskriva mig själv i imperfekt är det som före detta centerpartist. Så sent som igår gladde jag mig åt att min gamla norska centervän Per Olaf Lundteigen från Buskerud återvaldes till Stortinget, avrundar Ehn”.

  KÄLLHÄNVISNING: http://sd-gbg.se/index.php?pID=1

 2. Jorma,

  Det är inte alls märkvärdigt att jag inte nämnt det eftersom jag inte kände till att det på hemsidan för SD Göteborg fanns ett uttalande. Men i sak förändrar det inte faktumet att Åkesson är helt ute i det blå när det gäller Nordiska Rikspartiet (NRP). Och det var de jag hade för avsikt att peka på i min bloggartikel.

  Sedan bör påpekas att Ehns uttalande är väldigt kort. Ingen beskrivning av vad han gjorde i partiet, varför han gick med i ett sådant ytterst marginellt parti osv. Bara för att man är ung innebär det inte heller att man är naiv eller att man är okunnig. Vi har ett flertal duktiga och kompetenta personer i SSU som är väldigt unga. (13 år och uppåt) Dessutom skriver Ehn att han ”var med i några år”, alltså från 15 år och uppåt. Varför sätter han inget slutdatum? Vi får se om media återkommer. Kanske det finns mer att gräva?

  Men eftersom jag tycker Ehn skall få komma till tals så publicerar jag ditt inlägg.

 3. Jag tycker personligen att det är ointressant ifall ett parti har personer med ett nazistiskt förflutet som kandidater. Nyckelordet är just FÖRFLUTET. Människor kan inte dömas hela sina liv för misstag de ångrar.

  Det som dock verkligen drar löje över SD i det här fallet är att Åkesson på fullaste allvar hävdar att han inte kan definiera ND och NRP. SD har haft problem med gamla NRP-medlemmar tidigare så rent logiskt borde Åkesson ha kollat upp partiet. Och när det gäller ND så var ju Åkesson för Guds skull med när dagens nationaldemokrat bröt sig ur Sverigedemokraterna. Klart som fan att han vet vad det är för slags åsikter som huserar i Nationaldemokraterna. Det är ju gamla polare.

 4. Ja den ursäkten kan jag faktiskt ta om du inte visste om detta…helt OK. Men ändå Martin, barn är barn och de blir ofta lika dana som sin omgivning. I Miljöpartiet finns en fd nazist som numera även han tar avstånd från sin mer ungdomliga dumhet. När det gäller ungar så måste man faktiskt vara mer hänseende, och man kan definitivt inte göra som media genom att helt plötsligt hänga ut någon för sådant. Och än mindre när de under så många år har representerat ett annat parti. T o m du är så klarsynt så du ser väl syftet med detta mediasnusk? Folk blir ju bara förbannade och vi får fler sympatisörer, ja med undantag för de som redan är djupt frälsta i andra partier. Kan säga att det har synts i min mail idag om inget annat. När det gäller NRP så kan jag hålla med dig….hade jag varit Jimmie så hade jag definitivt inte sparat på krutet kan jag lova. Ger inte ett smack för dessa då min mail även ”mögas” ner med olika konspirationer om just min härkomst. Däremot så anser jag att du har fel om de yngre eller ungar överhuvudtaget, det finns mer mogna ungar och de som behöver mer tid i sin utveckling. Man måste alltid vara varsam och mer tolerant med tonåringar. Jag vet detta då jag i princip har huset fullt med fjolliga fjortisar varenda dag!!! Ehn ska inte behöva stå och förklara ett enda dugg om hans tid ibland nazzarna för 24 år sedan, för det har han inte behövt göra när han var Centerpartist, så är det bara. Och du är liksom jag säkerligen välinformerad med att även (S) hyser en hel del ”nazzar” i partiet. Och jag ser ej heller någon som helst anledning till varför dessa skall behöva stå till svars för det nu? Idag är de väl sossar och har anammat eran idelogi fullt ut sagt tar avstånd till det förflutna? Finns ingen anledning för att eran partiledare skall behöva ursäkta dessa offentligt tex. Jag hatar att ta nånting som har med ditt parti i försvar men min ståndpunkt står fast oavsett.

  Här har du länken till ”miljönazisten”: http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=3100256

 5. Intervju med Ehn i Svenska Dagbladet: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3532597.svd

  – Jag sympatiserar inte med dessa organisationer. Om jag skulle beskriva mig själv i imperfekt skulle jag kalla mig före detta centerpartist. Det är i Centerpartiet jag fått min politiska skolning, säger han till SvD.se.

  – När jag gick på högstadiet var jag övertygad antikommunist och försvarsvän. Som tonåring såg jag Sovjet och kommunismen som ett hot. I Mariestad, där jag gick på gymnasiet, såg jag ett antikommunistiskt klistermärke på ett stuprör. Ett klistermärke från NRP. Jag nappade på deras antikommunism, berättar han.

  – Jag har aldrig sett mig som antisemit eller rasist. All sorts hat mot människor är osmaklig, oavsett vem det riktar sig mot. Visst, samtidigt tycker jag att det i NRP fanns antisemitism. Men det var inte därför jag anslöt mig. Jag var ung och arg.

  – Jag kan förstå att väljare blir oroliga när jag framställs som före detta nazist. Jag vill inte att de ska behöva känna den här oron, men det är inte jag som beskrivit mig själv som före detta nazist.

  – Det här var 24 år sedan, det är en lång tid. Jag tycker inte att det här ska behöva hemsöka mig, på samma sätt som att jag inte tycker att det ska behöva hemsöka Marita Ulvskog att hon var med i marxist-leninistiska föreningar.

 6. Andreas, det finns väl överhuvutaget inte någon som helst anledning för Jimmie Åkesson att definiera eller ens yttra sig om ND eller NRP? Kan säga dig att både han och alla andra SDare inklusive vi sympatisörer fullständigt struntar i dessa!
  Blev själv censurerad på en utav deras sidor….man hade ett inlägg om att SD var dittan och SD var dattan som kunde vara så ”äckliga” att man hade utlänningar med osvenska namn osv som representanter…och så skulle minsann ALDRIG ND kunna göra bla bla bla….själv kunde jag inte låta bli och ställa en fråga i deras egna termer vilken landsdel Vavra Suk kom ifrån och om det var någon vikingaättlings namn han bar på.

  När det gäller utbrytningar mellan partier så är det gott om sådana även i Socialdemokraternas historia. Och det finns väl ändå ingen i detta landet som kräver att (S) eller Mona Sahlin skall svara på frågor om detta i all oändlighet eller definiera dessa partier? Inte ens jag som är en utav hennes värsta kritiker skulle göra nåt så befängt. Däremot så vill jag veta vilka ministerposter som skall stå till förfogande för Lars Ohly! Och nog är det så att (S) har medlemmar som tidigare varit kommunister eller rättvisepartister och allt vad det heter? Man kan ju tex inte sitta och hacka ner på Ulvskog i all oändlighet för hennes politiska historia eller hur? Och ska Mona Sahlin sitta och diskutera detta menar man med samma retorik? Jag vill veta vad (S) och Mona tänker göra i en eventuell regeringsställning och inte höra en massa dravvel om vad hon tycker om andra partier.

  Största misstaget som (S) gör, är att prata om alla andra och deras politik istället för att inrikta sig på sitt egna och visa upp vad man själv vill åstadkomma. Och det kommer kosta mycket i slutändan vill jag lova. Det är ju bara att se på våra skandinaviska grannländer!

 7. Andreas vilka eXpo värderar som högerextremistiska rör inte upp några grövre känslor hos mig. Speciellt inte med tanke på vilka de själva har kontakt med. Flertalet sossar på s-info tar dessutom numera avstånd från eXpo.

 8. ”Man kan ju tex inte sitta och hacka ner på Ulvskog i all oändlighet för hennes politiska historia eller hur? ”

  Håller med, fast det är det massor av sympatisörer till SD som gör på diverse bloggar. Dragan Klaric går till och med så långt att han skrattretande nog kallar S för vänsterextrema…

  Nej, det rimliga hade ju varit att släppa ett sådant misstag i ungdomen, helt rätt. Men som någon påpekar ovan så hade han kontakter med nazirörelser även längre upp i åldern, så man vet ju inte.

  Undrar vad SD:s knight i shining armour, nationaldemokraten Jimmy Windeskog, tycker om att hans parti kallas ”skräphöger” av de han ser som sitt jihad att försvara?

 9. Jorma,

  Jag har inte bett om ursäkt för något. Fast det spelar ingen roll om jag hade gjort det inte eller eftersom det i sak inte förändrar min kritik i det här blogginlägget. Nämligen att Åkesson försökte relativisera vad för partier NRP och ND är.

  Jag ser faktiskt en stor skillnad mellan en nazist som lämnar sin organisation och sedan upptar en informationskampanj där man aktivt motarbetar nazismen än en nazist som bara lämnar ett nazistiskt parti och inte gör något väsende om saken, har kontakter med ett högerextremt parti i England under tiden han är med i ett riksdagsparti och sedan hamnar i ett parti som anklagas för främlingsfientlighet. Dessutom betraktas inte Miljöpartiet av någon i det svenska samhället – statsvetare eller seriös politisk betraktare – som ett främlingsfientligt parti.

  När det gäller unga människor är jag fullständigt beredd att hålla med dig om att man skall vara väldigt försiktig när det gäller att forma deras politiska världsbild därför många av dem är lättpåverkade och har en mycket liten erfarenhet av livet. Därför är det bra att man har en undre gräns på 13 år för många av ungdomsförbunden. Men samtidigt finns det också en grupp av unga människor som också är väldigt pålästa och har en god insikt, som jag själv kommit i kontakt med. Men för att upprepa min tidgare fråga:

  ”Dessutom skriver Ehn att han “var med i några år”, alltså från 15 år och uppåt. Varför sätter han inget slutdatum?”

  När det sedan gäller NRP och ND så är det väl särskilt angeläget för Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna att hålla koll på de här partierna med tanke på att Sverigedemokraterna har haft beröringspunkter med de här grupperna och att man anklagas för att ha beröringspunkter med de här partierna av andra. Handlar för det första om ren självbevarelsedrift och för det andra om att det inte är särskilt bra att man ha samröre med människor som har varit medlemmar i nazistiska och rasistiska organisationer, särskilt inte när man anklagas för att vara ett främlingsfientligt parti. Om jag skall ta lite historiska paralleller så motarbetade det Socialdemokratiska partiet aktivt de kommunistiska grupperingarna på arbetsplatserna och i fackklubbarna runt om i landet under 30-talet och under det Kalla kriget. En del menar att det gick för långt, och det kan jag delvis hålla med om. Men i sak var det rätt och riktigt. Samma gäller det när de gäller bekämpning av de nazistiska grupperingarna under 30-talet som bla. SSU i Skåne sysselsatta sig med:

  “Socialdemokratiska förlag gav ut antinazistiska debattböcker redan 1933. Den politiska situationen analyserades och erfarenheterna från Tyskland gjorde svenska socialdemokrater medvetna om nödvändigheten av ett organiserat motstånd.”
  http://webzone.k3.mah.se/k00ai4eh/nazi/motstand/motstand.htm

  “SSU registrerade alla nazistgrupper” […] ”I Sverige var Torsten Nilsson med och organiserade motståndet mot nazisterna. På samma sätt som de svenska nazisterna kopierade det tyska moderpartiets metoder så organiserade Nilsson den svenska motagitationen som de tyska socialdemokraterna organiserade sin ”Järnfront”. Skånes SSU införde en mötesberedskap. Ett rapportsystem infördes för att hålla SSU informerat om alla nazistmöten. Speciella utryckningspatruller bildades för att åka runt på nazistmöten och skapa debatt.”
  http://webzone.k3.mah.se/k00ai4eh/nazi/motstand/registrering.htm

 10. Niklas, Jimmy Windeskog är inte med i SD på något vis. Jag själv trodde även så och skrev nåt om det på Loddans blogg (Lodenius). Jimmy själv dementerade att jag hade fel i detta. Visst går Dragan hårt ut, men han återger just sin syn på saken. Och vi ser motsatsen på andra bloggar så…

  Martin, jag invänder i stort inte mot ditt senaste inlägg. Dock anser jag inte att Jimmie har gjort fel utan snarare satt en gräns för hur länge svenska medier skall hålla på med denna enligt mig snuskjuornalistik. Han är partiledare för Sd och inte för några andra partier och behöver inte heller ta något ansvar för andras politik. Om sedan medier försöker smeta på partiet och Jimmie personligen en massa trams får stå för dem. Även om S gick hårt fram officiellt emot kommunisterna så behöver ju inte detta innebära att SD skall trampa i samma spår, finns inget skrivet om att det ska vara så. Dessutom så var både S och kommunisterna inne i riksdagshuset där makten fördelas vilket SD aldrig varit.

 11. Jorma Lindgren:

  Kul att du skriver av dig men jag frågade inte om din syn på utbrytningar i andra partier. Jag lägger inte in några värderingar i utbrytningar utan konstaterar bara att Åkesson med största sannolikhet ljuger när han påstår att han har svårt att definiera NRP och ND. SD har fått frågor om ex-NRP:are i partiet tidigare så han borde ju om han är en seriös partiledare ha kollat upp NRP och det finns inte en chans i helvete att han inte har full koll på vilka ND är.

  Jag skulle alltså tippa på att Åkesson inte talar sanning. Uppenbarligen så finns det god anledning för Åkesson att definiera och bry sig om NRP och ND när partiet hamnari blåsväder pga dem.

 12. Och just ja, Jorma.

  Nu följer inte jag alla s-bloggar regelbundet men jag har aldrig sett att flertalet tar avstånd ifrån Expo.

 13. Jorma,

  Åkesson skall inte ta ansvar för några andra partiers politik. Åkesson skall ta ansvar för de medlemmar som har sökt sig till Åkessons parti och som har förflutet i nazistiska och rasistiska organisationer.

 14. Varför var inte SD-politikern intressant då han var Centerpartist i tio år?
  Om någon med dessa sympatier ändrar hållning och kommer ut i andra partier är han en hjälte där har sett lyset, om personen blir SD-politiker tas det till intäkt för extremism.
  Det är rent löjeväckande att läsa alla tokigheter faktisk och era enögda bluff går inte hem hos andra än de redan frälste.

 15. Tja, skillnaden mellan andra partier och SD är just att det är SD det handlar om. SD är inte som vilket parti som helst. Även om partiet inte är nazistiskt så delar de på många sätt samma värdegrund med nassarna om nationalstaten och det homogena landet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.