Sverigedemokraterna avvecklar sig själv?


© Martin Tunström.

Motala & Vadstena Tidning rapporterar att Sverigedemokraterna förlorat en kommunfullmäktigeledamot, denna gång är det frågan om att Sverigedemokraten Alf Carlsson gått bort. [1] Genom Alf Carlsson (sd) frånfälle kommer Sverigedemokraterna att mista deras enda plats i Vadstena kommunfullmäktige i och med platsen mandatperioden ut inte kommer att kunna upptas av någon annan då man från Valmyndighetens sida inte hittar någon som kan ersätta Carlsson. Därmed sällar sig Vadstena till en av de orter i Sverige där man hittar tomma stolar från Sverigedemokraternas sida. Studerar man Valmyndighetens hemsida är det endast Sverigedemokraterna som har tomma stolar. Enligt senast föreliggande statistik på valmyndighetens hemsida så handlar det totalt om 36 mandat som Sverigedemokraterna inte kunnat besätta. [2] Med Carlssons frånfälle blir det frågan om 37. Fortsätter det så här kommer Sverigedemokraterna göra riksdagspartiernas arbete, nämligen att avveckla sig själv.

Dock är det intressant att ett parti som sedan starten utmålat de etablerade politiska partierna som korrumperade och maktmissbrukande bl.a. därför man erhållit arvoden och partibidrag själv nu tillförskansar sig stora ekonomiska belopp trots att man inte driver något politiskt arbete i det högsta beslutande organet i ett flertal kommuner. Man borde lämpligen efterskänka de ekonomiska anslagen då man lika lite är förtjänt av dem som alla andra politiska partier som inte har plats i kommunfullmäktige.

När vi ändå är inne på Sverigedemokraterna noterade jag lite senkommet att i ett blogginlägg författat av Per Björklund – Sverigedemokraternas partikassör och Energi-arbetsmarknadspolitisk talesman [3] – så kritiserar denna Moderata samlingspartiet ur ett högerperspektiv. Enligt Björklund är det frågan om att Moderaterna nedrustar vårt försvar, att man försvarar den enligt Björklund ”föråldrade arbetsrätten” och man att tar till sig allt för liberala reformer som äktenskap mellan samkönade, tillåter att homosexuella adopterar barn, och negligerar det faktumet enligt Björklund att den traditionella kärnfamiljen ”ger de absolut bästa förutsättningarna för att barn ska få en trygg och harmonisk uppväxt.” [4]

”Moderaterna gör allt för att bli bättre socialdemokrater än sossarna själva. Arbetsrätten tillkom på sjuttiotalet. Den är en följd av ett föråldrat synsätt, baserat på ett stenhårt motsatsförhållande mellan kapitalistiska arbetsgivare och utsugna arbetstagare. Detta var säkert relevant för sjuttio år sedan, men inte idag” [5]

I sammanhanget kan man nämna att Sverigedemokraternas husorgan SD-kuriren  rapporterade för tre dagar sedan att en Moderat stadsdelspolitiker lämnat Moderaterna för Sverigedemokraterna. Personen ifråga är Daniel Nord, som har gått vägen genom Moderata Ungdomsförbundet (muf). Anledningen enligt Nord till avhoppet är att hans ”kritisk[a] hållning till bland annat mångkulturalismen och Malmös roll som asylstad” inom Moderaterna […] ”vunnit internt gehör, men tyvärr har det stannat där”. [6] Han kom därför till slutsatsen att hans ”konservativ politisk inriktning ej bör bedrivas inom moderaterna och ”Alliansen”, då dessa för alltid har lämnat sina ursprungliga värderingar bakom sig”. [7] Därför valde han att gå över till Sverigedemokraterna som enligt Nord är ”ett parti som idag står ensamt i kampen för att försvara gamla moderata ideal såsom familjen, försvaret, den svenska kulturen och Sveriges självständighet.” [8]

Enligt Nord anser sig han kunna fortsätta att företräda moderata väljare i sitt nya parti då det finns ”en stor grupp moderata väljare och medlemmar, som fortfarande står fast vid sina traditionella värderingar[…]” [9]. Med tanke på att Sverigedemokraterna närmast omfamnar en kriminalpolitik signerad Moderaterna, man vill avskaffa övre delen i skatteskalan, förmögenhetskatten, Lagen om anställningsskydd (LAS) m.m. så tror jag inte det blir så svårt för Nord att göra så. Han kanske snabbt hittar en vän i Per Björklund som jag tidigare nämnde i mitt blogginlägg.

Fotnoter:
[1] Per Björklunds blogg, Moderaternas kollaps, 071103
[2] Valmyndigheten.
[3] Sverigedemokraterna.
[4] Per Björklunds blogg, Moderaternas kollaps, 071103.
[5] Ibid.
[6] SD-kuriren, Moderat stadsdelspolitiker blir sverigedemokrat, 071121.
[7] Ibid.
[8] Ibid.
[9] Ibid.

Andra skriver intressant om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 comments

  1. Jag har hört att denna Daniel Nord är en rätt så ”klippst” kille i still med Jomshof/Almqvist i Karlskrona/Lund. Se upp säger jag… Jag kryssar dig nästa val, du är duktig. Ha det gött Tunström. /Peter

  2. Både nuvarande och tidigare partiledningar i Sverigedemokraterna lider ju tyvärr av den karaktärssvagheten att man försöker vara allt för alla, och därför – egentligen – blir inget för någon.

    Häromdagen såg jag att Björn Söder tycker att SD står för klassisk socialdemokratiska politik i Per-Albins och Tages anda (”den socialdemokratiska folkhemstanken”). Men så ibland tycker han till och menar att SD nu axlar KD:s fallna mantel. Andra gånger läser man bloggpostningar och programdokument från SD:are som Per Björklund, där man utnämner sig till arvtagare efter Moderaterna. Dessutom är man ju ett ekologiskt parti, och inte minst förre ordföranden Mikael Jansson talar gärna om intressegemenskapen med Miljöpartiet och Centern. Det är detta spretande åt alla håll som SD talar om när man även kallar sig ett mittenparti, för då har man liksom tagit ett aritmetiskt genomsnitt.

    Denna rädsla för att verkligen våga stå för några andra sakpolitiska överväganden annat än att peka ut en allmän kursriktning för migrationspolitiken är säkerligen en återhållande faktor för SD:s framtida eventuella tillväxt. Vad ska man egentligen tro som väljare? Kanske vågar väljaren lita på vad SD faktiskt gör i kommunpolitiken. Även om man i SD sällan går upp i talarstolen så brukar man i många kommuner vara klar med var man hör hemma genom att rösta med Alliansen.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.